Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM2

Ondernemer kan nu voorstellen indienen voor energiebesparing

De Nederlandse overheid biedt ondernemers en andere organisaties de mogelijkheid voorstellen in te dienen ter aanvulling op de energielijst van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling, waarbij ondernemers 55% van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie kunnen aftrekken van de fiscale winst. De energielijst is een overzicht van de bedrijfsmiddelen die voor EIA in aanmerking komen.

Elk jaar wordt het overzicht van energiezuinige bedrijfsmiddelen geactualiseerd. Ondernemers en andere organisaties in Nederland krijgen daarbij de mogelijkheid de overheid te attenderen op nieuwe bedrijfsmiddelen die volgens hen nog ontbreken. In 2004 staan meer dan 100 energiezuinige voorzieningen op de energielijst. De energielijst is opgenomen in de EIA brochure waarin wordt uitgelegd hoe ondernemers gebruik kunnen maken van EIA.

Criteria voor het vermelden van een nieuw bedrijfsmiddel in deze brochure zijn onder andere: De hoeveelheid bespaarde energie per investeringseuro, de bredere toepasbaarheid, een eenduidige en heldere definitie van het bedrijfsmiddel. Ook kunnen voorstellen worden gedaan om bestaande omschrijvingen aan te passen.

Voorstellen indienen
Voorstellen ter aanvulling op de energielijst zijn in te dienen tot 3 september 2004 bij SenterNovem in Zwolle middels het formulier 'Voorstel ter aanvulling of wijziging van de bestaande energielijst'. Het formulier staat in de EIA-brochure 2004 en is van de EIA-site (www.senter.nl/eia) te downloaden of op te vragen bij de EIA helpdesk, telefoon (038) 455 34 30.

Over de EIA
De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Het budget dat de overheid dit jaar voor de EIA beschikbaar stelt is een netto fiscaal bedrag van EUR 169 miljoen. Voor dit bedrag kunnen Nederlandse bedrijven in 2004 ruim EUR 1 miljard aan energiezuinige investeringen realiseren. De EIA is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert in opdracht van verschillende ministeries, lagere overheden, en de Europese Unie. Het agentschap bundelt kennis van innovatie, energie, klimaat en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan een duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu. Voor meer informatie over de EIA kunt u terecht bij de EIA helpdesk, telefoon (038) 455 34 30 of op www.senter.nl/eia.