U ontvangt dit bericht van de FNV Berichtenservice. Meer informatie kunt u vinden op http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/19856/instanceId/8888/pageId/6841/

'Import kenniswerkers frustreert arbeidsmarkt'

"Het kabinet maakt van de kenniseconomie een importartikel en laat

investeringen daarin achterwege." Dat schrijft de FNV aan de Kamer in een reactie op de plannen van het kabinet om werkgevers ruimte te geven werknemers van buiten de EU naar Nederland te halen. Voorwaarde is dat de loonkosten van deze werknemers hoger zijn dan 45.000 euro. Het kabinet wil hiermee de komst van zogenaamde kenniswerkers naar Nederland bevorderen. De FNV vreest dat de arbeidsmarkt verder wordt gefrustreerd.

De vakcentrale vindt ook dat de Nederlandse economie een kenniseconomie moet worden, maar constateert dat het kabinet nog steeds geen duidelijke visie heeft op wat dat betekent. FNV-bestuurder Ton Heerts: "Zo lang onduidelijk is aan welke kennis Nederland behoefte heeft, is niet aan te geven welke kenniswerkers we nodig hebben. De FNV vindt het een slechte zaak dat het kabinet niet kijkt naar de vraag op de arbeidsmarkt." Niet de import van kennis, maar structurele investeringen in het onderwijs brengen de kenniseconomie dichterbij, aldus de FNV.

Tot nu toe doen werkgevers een beroep op de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV) als het hen niet lukt om in de EU bepaalde werknemers te vinden. "Die wet fungeert nu als ventiel als er spanning is tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en dat kan ook bij de selectie van kenniswerkers", aldus Heerts. Volgens de FNV stellen de kabinetsplannen de WAV in feite buiten werking.

De FNV ziet de kabinetsplannen vooral als liberalisering van een belangrijk deel van de arbeidsmarkt (20 %). Heerts: "Dat is wel heel slecht getimed in tijden van werkloosheid."

14 juli 2004