CBS

WW stijgt minder snel, arbeidsongeschiktheid gedaald

Het aantal WW-uitkeringen is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw toegenomen en lag eind maart op 311 duizend. Het tempo waarmee de WW groeit, neemt echter af. Het aantal bijstandsuitkeringen steeg in een gestaag tempo verder en kwam eind maart 2004 uit op 339 duizend. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is verder gedaald. Eind maart 2004 lag het aantal op 972 duizend, 10 duizend minder dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Kleinere groei WW-uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen lag eind maart van dit jaar op 311 duizend. Na seizoencorrectie kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 299 duizend. Daarmee nam de WW in het eerste kwartaal met gemiddeld 4 duizend uitkeringen per maand toe. Dit is minder dan in de tweede helft van 2003, toen de stijging nog op 6 duizend uitkeringen per maand lag. In de eerste helft van 2003 steeg het aantal uitkeringen zelfs met 8 duizend per maand.

Bijstandsuitkeringen toegenomen

Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind maart 2004 op 339 duizend. Dat is 4 duizend meer dan een kwartaal eerder. Hiermee steeg de bijstand in het eerste kwartaal gestaag verder met ruim duizend uitkeringen per maand. Gemiddeld nam het aantal bijstandsuitkeringen over heel 2003 in hetzelfde tempo toe. Sinds 1 januari 2004 geldt de Wet Werk en Bijstand. Hierdoor krijgen de gemeenten een grotere verantwoordelijkheid, zowel in financieel opzicht als bij het aan werk helpen van bijstandsontvangers. Het is echter nog te vroeg om vast te kunnen stellen of de invoering van deze wet het aantal bijstandsuitkeringen beïnvloedt.

Grotere daling arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong) is in het eerste kwartaal met 10 duizend gedaald tot 972 duizend eind maart 2004. Deze daling van gemiddeld ruim 3 duizend uitkeringen per maand is groter dan in 2003, toen het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen met duizend uitkeringen per maand daalde. De daling van het aantal arbeidsongeschikten is begonnen in 2003 en hangt samen met de Wet Verbetering Poortwachter, die beoogt dat minder mensen de WAO instromen. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is nu even groot als medio 2001.

Technische toelichting

WW-uitkeringen

De uitkomsten hebben betrekking op het aantal uitkeringen in het kader van de Werkloosheidswet (WW). Het CBS publiceert ook het aantal WW-uitkeringen (totaal, mannen en vrouwen) voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. Door de maanduitkomsten te schonen voor seizoeninvloeden kunnen kortetermijnontwikkelingen beter gevolgd worden. Er is een reeks seizoengecorrigeerde maandcijfers van het aantal WW-uitkeringen beschikbaar vanaf januari 1992.

Een persoon kan meer dan één WW-uitkering ontvangen. De 311 duizend WW-uitkeringen van eind maart 2004 werden verstrekt aan 296 duizend personen.

Bijstand

De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW) en de Wet Werk en Bijstand (WWB). De uitkomsten hebben betrekking op thuiswonenden jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in de meeste gevallen een man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over geslacht en leeftijd hebben betrekking op de aanvrager. De cijfers van maart 2004 zijn voorlopige cijfers, deels gebaseerd op schattingen. Deze voorlopige cijfers van maart 2004 worden definitief vastgesteld in het derde kwartaal van 2004.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan verstrekt worden in het kader van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. De 972 duizend uitkeringen van eind maart 2004 werden verstrekt aan 956 duizend personen.

Algemeen

Het komt voor dat iemand twee of meer uitkeringen uit verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.

De gepubliceerde aantallen WW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn inclusief zogenaamde nuluitkeringen. Dit zijn uitkeringen die niet tot uitbetaling komen door korting op de uitkering (bijvoorbeeld omdat men werkt), sanctie of schorsing. Bij de WW gaat het om ongeveer 12 duizend nuluitkeringen en bij de arbeidsongeschiktheid om 44 duizend.

De mutaties zijn berekend op onafgeronde aantallen en kunnen daardoor afwijken van het verschil van de afgeronde aantallen in de tabellen.

PB04-110

14 juli 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht