Erasmus


14-07-04: Rotterdamse jonge originele onderzoekstalenten beloond

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijf Rotterdamse jonge, pas gepromoveerde wetenschappers een zogeheten Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper 3 jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls.

De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Dr. I.P.J. (Ian) Alwayn (1968), Erasmus MC - Heelkunde
*Leververvetting, een behandelbaar probleem?*: Leververvetting is in de huidige westerse maatschappij de meest voorkomende leverziekte. Er is hier nog geen behandeling voor. De onderzoekers hebben een experimenteel medicijn getest met zeer goede resultaten en gaan nu analyseren hoe dit middel precies werkt.

Dr. B.C.J. (Bram) van der Eerden (1970), Erasmus MC - Interne Geneeskunde

*Zonder calcium geen bot*: Voor gezonde botten is calcium van levensbelang. Kanalen die cruciaal blijken voor calciumopname in nier en darm, zijn recent door de onderzoekers in bot aangetoond. Dit onderzoek bestudeert de functie van deze kanalen in botstofwisseling in relatie tot botontkalking bij ouderen.

Dr. H. (Hamida) Hammad (1974), Erasmus MC - Longziekten
*A troublesome ménage à trois*: Hoewel iedereen aan dezelfde allergenen wordt blootgesteld, krijgen slechts sommigen allergische astma. De reden hiervoor is onduidelijk. De onderzoekers willen weten of de functie van regulatoire T-cellen, die luchtweginflammatie onderdrukken in gezonde personen, lager is in allergische patiënten.

Dr. A. (Antoinette) Maassen van den Brink (1971), Erasmus MC - Farmacologie

*Hoofdpijn door veranderde genen*: Verwijding van bloedvaten in het hoofd is een van de belangrijkste facetten van migrainehoofdpijn. In dit
project zal worden onderzocht in hoeverre genen die met migraine in verband worden gebracht ook gerelateerd zijn aan bloedvatverwijding.

Dr. G.E. (Govert) Bijwaard (1969), EUR/Faculteit der Economische Wetenschappen - Econometrie

*Migratie als levensloopbeslissing*: Sommige immigranten keren snel, en anderen keren niet of langzaam terug naar het land van herkomst. Een
deel van de immigranten laat familie of een huwelijkspartner overkomen.
Deze studie onderzoekt wie blijft en wie vertrekt, en wanneer. Verder wordt onderzocht wat hiervan de economische consequenties zijn, zowel voor de migrant als voor de Nederlandse samenleving.