PvdA-voorlichting

Den Haag, 14 juli 2004

PvdA: Elk kind heeft recht op een verzetje

Jaarlijks kunnen in Nederland een half miljoen kinderen niet op vakantie. Omdat er in het gezin te weinig geld is (350.000 kinderen), omdat het thuis niet zo goed gaat of omdat kinderen door omstandigheden gedwongen niet meer thuis wonen. Juist voor kinderen die door het jaar heen al geconfronteerd worden met veel problemen is het van groot belang dat zij tijdens de grote vakantie weg komen uit de dagelijkse sleur. Daarnaast is het contact tussen kinderen tijdens zo n vakantie is in de praktijk minstens net zo belangrijk als het tot rust komen in een andere omgeving.

PvdA Tweede-Kamerlid Anja Timmer vindt het van groot belang dat er aandacht is en blijft voor het kind in de knel. Juist tijdens vakantietijd. Elk kind heeft immers recht op een verzetje. Op lokaal niveau zijn er al allerlei initiatieven. Uit de cijfers blijkt dat dit nog lang niet genoeg is. Zij roept daarom in een open brief alle gedeputeerden en wethouders op om alles op alles te zetten om voor alle kinderen een uitstapje mogelijk te maken.

Kinderen vinden vooral het gemis aan vakantie een probleem. Vooral als leeftijdsgenoten vertrekken en zij thuis alleen achterblijven. Of in de woorden van een 15-jarig meisje: Ik ben nog nooit op vakantie geweest, mijn hele leven nooit. Op school praten ze over Spanje, Frankrijk. Ik ben nog nooit in het buitenland geweest. Ik zou ook wel naar het buitenland willen al was het maar één keertje, een keertje in mijn jeugd zal ik maar zeggen .

Elk jaar is er een grote groep vrijwilligers die zich inzet voor het lot van deze kinderen. PvdA Tweede Kamerlid Anja Timmer zet zich op vrijdag 16 juli samen met de vrijwilligers van Jantje Beton in om kinderen een onbezorgde tijd te geven. Jantje Beton houdt zich al 1995 bezig met onder andere het organiseren en financieel ondersteunen van kinderkampvakanties. De vakantie waarbij het PvdA-kamerlid assisteert vindt plaats in Giethoorn. Timmer helpt de leiding bij het zeilen, het maken van lunch en het ondersteunen bij sport en spel.