Politie Groningen

Politie maakt einde aan drugstransporten (14/07/04)

Groningen 14-07-2004 -

De politie heeft met de aanhouding van twee mannen in de leeftijd van 32 en 29 jaar, beiden uit Groningen, een einde gemaakt aan een serie drugstransporten. De beide verdachten regelden in de periode tussen december 2003 en april 2004 cocaïnetransporten van de Nederlandse Antillen naar Groningen. Beiden zitten nog vast.

Naast de twee hoofdverdachten hield de politie in het onderzoek naar de drugstransporten nog twee mannen in de leeftijd van 46 en 18 jaar en twee vrouw van 24 en 20 jaar, allen uit Groningen aan. Zij worden verdacht van het daadwerkelijk invoeren van de verdovende middelen danwel het verlenen van hand en spandiensten aan de beide hoofdverdachten. Alle verdachten werden eind april, begin mei aangehouden.

De drugs werden op verschillende manier naar Nederland gesmokkeld. De 18-jarige verdachte werd tijdens het onderzoek aangehouden op de luchthaven Schiphol toen hij terugkwam van Curaçao. Hij bleek in het bezit te zijn van 250 gram cocaïne. De coke zat verstopt in daarvoor speciaal geprepareerde parfumflesjes en is in beslag genomen. Ook de beide vrouwen hebben tijdens het onderzoek bekend dat zij naar de Antillen zijn gereisd en cocaïne Nederland hebben binnengebracht. Zij slikten bolletjes drugs in. Zij werden niet betrapt. Ook de andere mannelijke verdachte reisde naar Curaçao om voor de hoofdverdachten cocaïne naar Nederland te brengen. Ook hij ontliep een controle. Naar schatting lieten de hoofdverdachten ongeveer 1800 gram cocaïne, bestemd voor de Groningse markt, naar Nederland transporteren. De drugs werden verhandeld in de Groninger binnenstad en aan de Bornholmstraat in Groningen.

Uit het politieonderzoek is ook gebleken dat een aantal transporten zijn mislukt. Zo werd 18-jarige koerier in maart op de Antillen aangehouden toen hij probeerde 845 gram cocaïne naar Nederland te smokkelen. Hij werd na verhoor met een dagvaarding heengezonden en de drugs werden in beslag genomen. Naast drugs nam de politie in de woning van de 32-jarige hoofdverdachte een automatisch vuurwapen met bijbehorende munitie in beslag.

De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Op de 46-jarige Groninger na zijn ze in bewaring gesteld en zitten nog vast.