---

Nieuwsberichten
---

Commando SFIR overgedragen in Irak

14-7-2004 10:46:00

Op "Camp Smitty" in de Iraakse provincie Al Muthanna is woensdagmorgen (14 juli) om 07.00 uur Nederlandse tijd het commando van het Nederlandse detachement van de Stabilisation Force Irak (SFIR) overgedragen. De commandant van SFIR-3, luitenant-kolonel Richard van Harskamp, gaf het commando over aan de commandant van SFIR-4, luitenant-kolonel Kees Matthijssen. Lokale autoriteiten en vertegenwoordigers van verschillende internationale eenheden woonden de overdracht bij.

SFIR-3 werkte de afgelopen vier maanden toe naar de soevereiniteitsoverdracht aan de Irakese autoriteiten op 28 juni dit jaar. Tijdens deze periode waren er verschillende schietincidenten en een aantal aanslagen op Nederlandse militairen. Dieptepunt hierbij was de dood van sergeant Steensma op 10 mei.

SFIR-4, waarvan de hoofdmacht afkomstig is van 13e bataljon van 11 luchtmobiele brigade uit Assen, zal zich de komende vier maanden richten op het ondersteunen van de Irakese autoriteiten op het gebied van stabiliteit en veiligheid in het gebied. Daarnaast zal zij zich meer dan de vorige eenheden bezig houden met de wederopbouw in de provincie Al Muthanna, een taakverzwaring op het gebied van Civiel-militaire samenwerking.