Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

FM 2004-00942 M

Onderwerp

Eindrapportage Commissie Geschillen Aandelenlease

Gaarne bericht ik u over het volgende. De Commissie Geschillen Aandelenlease heeft mij op 13 juli haar eindrapport Over lenen, leasen en verliezen aangeboden. Dit rapport treft u te uwer informatie bij deze brief aan. In het rapport geeft de commissie een overzicht van haar werkzaamheden. Het eindrapport bevat algemene informatie over het product aandelenlease, en over de aanbieders (en hun producten) en afnemersorganisaties met wie de commissie overleg heeft gevoerd. In het laatste hoofdstuk geeft de commissie haar algemene bevindingen in verband met de aandelenleasekwestie weer. Deze beschouwingen zijn gebaseerd op het inzicht dat de commissie door haar werk heeft verkregen - in het bijzonder door de jurisprudentie welke tot 1 juli van dit jaar verschenen is - en op de vele brieven, met daar bij gevoegde informatie, die de commissie heeft ontvangen van afnemers.

Ik ben de commissie bijzonder veel dank verschuldigd voor haar inzet. Zoals reeds vermeld in de brief van 17 juni jl. heb ik kunnen waarnemen dat de commissie zich gedurende geruime tijd zeer heeft ingespannen om tot een positieve uitkomst van het bemiddelingsproces te komen. In haar aanbiedingsbrief bij haar eindrapport maakt de commissie melding van een open houding die zij bij alle betrokken partijen heeft ontmoet ten aanzien van de bemiddeling. Er is volgens de commissie constructief meegedacht en meegewerkt. Ik ben betrokkenen zeer erkentelijk voor de medewerking die zij de commissie hebben verleend. Daarbij moet ik helaas opmerken dat ik het ten zeerste betreur dat dit niet heeft geleid tot een algemene oplossing voor de aandelenleaseproblematiek.

De commissie geeft aan dat betrokken aanbieders en organisaties van afnemers nog steeds kunnen voorkomen dat een oplossing via de rechter moet worden verkregen. Waar een buitengerechtelijke oplossing niet mogelijk blijkt en een gang naar de rechter niet te voorkomen is, is het aan de procederende partijen om een efficiëntie rechtsgang te bevorderen, door bijvoorbeeld afspraken te maken over proefprocessen, sprongcassatie en door het afgeven van volmachten.

Zoals aangekondigd tijdens het Algemeen Overleg over het onderwerp aandelenlease op 30 juni jl. zal ik u voor het einde van het zomerreces een reactie van het kabinet doen toekomen. In deze kabinetsreactie zal onder meer worden ingegaan op de rol van de overheid in de aandelenleaseproblematiek en op de maatregelen waarmee het kabinet beoogt een goede en voortvarende rechtsgang voor aanbieders en afnemers van aandelenleaseproducten te ondersteunen.

De minister van Financiën,

G. Zalm

Eindrapport Over lenen, leasen en verliezen Samenvatting eindrapport