Politiebond ACP

Onrust over terreur-alarm

De Politievakorganisatie ACP eist in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) duidelijkheid over de wijze waarop politiemensen worden ingezet voor het "terreuralarm" dat vanaf afgelopen vrijdagavond voor ons land geldt. Het gebrek aan informatie en het ontbreken van specifieke veiligheidsmiddelen voor degenen die worden ingezet is voor politiemensen een grote bron van onrust.

Veel politiemensen hebben het afgelopen weekend in de krant moeten lezen dat in verband met toegenomen dreiging voor terroristische aanslagen de paraatheid van de diverse opsporingsdiensten is verhoogd. Aangezien met name de politie een (zichtbare) rol vervuld bij de verhoogde paraatheid roept dit bij veel leden een aantal vragen op. Niet alleen over hun eigen veiligheid, ook over de veiligheid van de burgers.

Daarnaast verbaast de ACP zich er over dat de pers op 1 juli in een persconferentie van het ministerie van BZK al is geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen die wegens het EU-voorzitterschap zijn getroffen. De politiemensen die bij die veiligheidsmaatregelen een actieve rol krijgen zouden het ook erg op prijs stellen als zij daarover informatie van BZK ontvangen...

De onrust over deze situatie onder politiemensen mag niet blijven voortduren. De minister moet daar op korte termijn een einde aan maken. Het feit dat de minister bij het afkondigen van het terreuralarm zelf op vakantie gaat is geen reden om dat uit te stellen. De ACP eist duidelijkheid voor haar leden.