Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

14-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Onderwijs, Jeugd en Cultuur | Persberichten


---


*Een sterke rol voor cultuur in Europa

Een voorstel van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie om een cultureel werkplan op te stellen kreeg gisteren de volledige steun van de Europese Ministers van Cultuur. Een dergelijk plan zal onder de verantwoordelijkheid van vier achtereenvolgende voorzitterschappen van de EU worden uitgevoerd. Ook andere Europese instellingen moeten daarin betrokken worden. Dat is de belangrijkste uitkomst van de informele ministersbijeenkomst die gisteren en vandaag plaatsvond in Rotterdam.

De ministers onderstreepten de mogelijkheden om mobiliteit van museale collecties en artiesten en thematische netwerken te stimuleren. Voor mobiliteit van museale collecties zal in het bijzonder gekeken worden naar indemniteitsregelingen. Dit kan goed in het werkplan worden uitgewerkt. Digitalisering van erfgoed geeft de burger eenvoudig aansluiting met de culturele historie van Europa. Daarnaast stelden de ministers dat cultuur een enorm potentieel heeft om bij te dragen aan de Lissabon doelstellingen. In dit verband is er breed draagvlak voor agendering van de relatie tussen cultuur en economie. Het gaat daarbij om het benutten van creativiteit als motor van economische groei. De CommissieCommissie heeft aangekondigd een studie uit te voeren naar de economische impact van de culturele sector.

De ministers benadrukten verder dat Europa niet alleen gaat over het delen van winst, maar ook over gedeelde waarden. De rol van cultuur kan niet versterkt worden zonder een sterke verbinding met de initiatieven vanuit het veld. Deze doorsnijdende thema's, waaronder ook het investeren in culturele diversiteit en de interculturele dialoog, zullen nader worden uitgewerkt.

http://www.eu2004.nl/20040714-13131-P