Unicef




***
HOGE OPBRENGST EERSTE ACTIEWEEK VOOR SLACHTOFFERS DARFUR

Den Haag, 14 juli 2004 - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zijn positief over de opbrengst van de eerste actieweek voor noodhulp aan de slachtoffers in Darfur: via giro 555 is tot nu toe ¤ 5,7 miljoen binnengekomen. Het leeuwendeel van het tot nu toe verzamelde bedrag bestaat uit een schenking van ¤ 5 miljoen van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). De rest van het bedrag is bijeengebracht door particulieren. Onder het motto 'Help de slachtoffers in Darfur' wordt de actie van de SHO de komende week voortgezet; giro 555 en de actiesite www.giro555.nl zullen nog geruime tijd geopend blijven voor giften.

De voorlopige opbrengst op giro 555 stelt de deelnemers van de SHO en hun partnerorganisaties in staat om op volle kracht door te gaan met noodhulpverlening in Darfur en in Tsjaad. Zo ondersteunt Kerkinactie via een lokale partnerorganisatie de installatie van 450 latrines in twee vluchtelingenkampen in West-Darfur. Unicef maakte onlangs bekend dat 2 miljoen kinderen in Darfur zijn gevaccineerd tegen mazelen; ook levert de VN-kinderrechtenorganisatie schoon drinkwater aan ruim 400.000 mensen in Darfur. Artsen zonder Grenzen heeft tot nu toe 4000 kinderen behandeld voor ondervoeding; de medische teams doen zo'n 8000 consultaties per week en nemen iedere week honderden patiënten op die lijden aan ernstige ondervoeding, luchtweginfecties, malaria, diarree en de gevolgen van geweld. Terre des Hommes verstrekt onderdak, huishoudelijke artikelen en drinkwater aan circa 20.000 vluchtelingen in twee opvangkampen. Het Rode Kruis legt waterinstallaties aan waarmee 1,2 miljoen liter water wordt geleverd aan verschillende kampen, ondersteunt ziekenhuizen en zet klinieken op in heel Darfur en helpt bij het zoeken van vermiste familieleden. Naast de reeds verstrekte tenten en dekens richt Stichting Vluchteling zich op de medische zorg in enkele kampen in Tsjaad; dat betreft met name de inrichting van mobiele klinieken en preventie van besmettelijke ziekten. In Darfur gaat het onder meer om de distributie van eenvoudige bouwmaterialen, waarmee de vluchtelingen een provisorisch onderkomen kunnen opzetten. TEAR fund ondersteunt via 35 klinieken in West-Darfur de eerstelijns gezondheidszorg voor zo'n 180.000 ontheemden en richt zich op het verbeteren van de drinkwater- en sanitaire voorzieningen. Novib werkt via Oxfam International in zeven vluchtelingenkampen aan water en sanitaire voorzieningen. In Breidjing, waar 30.000 vluchtelingen zijn, verstrekt Oxfam ook klamboes om malaria tegen te gaan. Oxfam waarschuwt in dit overbevolkte kamp voor het gevaar van cholera, door het gebruik van vervuild water.

Noodhulpcoördinator John Heeneman (Artsen zonder Grenzen) meldt vanuit Darfur: "De mensen zijn volledig afhankelijk van voedseldistributies. Ze staan machteloos, voedselvoorraden zijn geroofd of verbrand en nieuw voedsel kunnen ze niet verbouwen. Ze hebben hun veldjes achter moeten laten, zijn weggevlucht voor het geweld. Ook na de regentijd zullen ze afhankelijk zijn van hulp van buitenaf."

De hulpverlening in Darfur wordt bemoeilijkt door de regentijd, waardoor vervoer van hulpgoederen over de weg soms onmogelijk is. Hulporganisaties melden aan OCHA (VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp) dat tienduizenden ontheemden in de deelstaat West-Darfur nog steeds onderdak ontberen, geen voedselhulp krijgen en vervuild water moeten drinken. Een onbekend aantal mensen bevindt zich daarnaast nog in gebieden die vanwege veiligheidsredenen nog niet door de hulporganisaties zijn bereikt. Maar ook aan de basisbehoeften van de circa 400.000 ontheemden die wel in dit deel van Darfur kunnen worden bereikt, kan nog niet worden voldaan: er zijn simpelweg nog veel te weinig hulpgoederen in het gebied aanwezig.

Vluchtelingen in Tsjaad
Volgens officiële cijfers van de UNHCR zijn momenteel circa 200.000 vluchtelingen uit Darfur de grens met Tsjaad overgestoken, op zoek naar een veilige plek, onderdak, voedsel en water. Ruim een kwart van alle kinderen van deze vluchtelingen, is ernstig ondervoed. Lang niet iedereen heeft al een plaats in een opvangkamp of bij een Tsjadische familie bemachtigd; de situatie voor deze vluchtelingen is het meest nijpend. Zij ontberen vooralsnog iedere vorm van onderdak, voedsel, schoon water en sanitaire voorzieningen; onder de kinderen is zelfs een op de drie ernstig ondervoed. De hulporganisaties doen wat ze kunnen om ook diegenen die zich niet in een opvangkamp bevinden, te bereiken met noodhulp.

Via de website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden de actie financieel ondersteunen en op de hoogte blijven van de hulpverlening aan Darfur en het verloop van de Nationale Actie. Vragen kunnen worden gesteld via telefoonnummer 070-3339444 en via helpdarfur@unicef.nl. De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.


*****




Unicef