Gemeente Amsterdam

De Zwijger krijgt kans cultureel pakhuis te worden

14 juli 2004 - Karen Buschman
Pakhuis De Zwijger aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam wordt verbouwd tot cultureel pakhuis voor `media and urban culture'. Naast mediabroedplaatsen zullen culturele functies als het mediagilde van Waag Society, Cultuurfabriek, Salto en een deel van de opleiding Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam er gehuisvest worden. Dit voorstel wordt gedaan door het college van B&W, dat erin geslaagd is dekking te vinden voor het onrendabele deel van de kosten voor de verbouw. "Dit is het ultieme moment voor De Zwijger om getransformeerd te worden", aldus wethouder Duco Stadig van Stedelijke Ontwikkeling. "Amsterdam krijgt voor een rijksmonument in verval een creatief centrum in de plaats, dankzij de inzet van Stichting De Zwijger, Stadsherstel en architect Van Stigt."

De Zwijger wordt een pakhuis voor `media and urban culture' dat werkruimten voor creatieve ondernemers combineert met een publieke functie. Stichting De Zwijger heeft daartoe een coalitie tot stand gebracht tussen Waag Society, Salto, IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), Cultuurfabriek, Submarine en het Instituut Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam. Deze organisaties zullen in het pakhuis kantoor- en werkruimte huren. Er zullen ontwerpers, programmamakers, podiumkunstenaars, redacteuren en producenten komen te werken. Voor de publieksfunctie van het pakhuis worden een grote publiekszaal (400 personen), twee kleine zalen (150 en 100 personen), foyers, radio- en tv-studio's en een café-restaurant gerealiseerd. De activiteiten zullen variëren van filmvertoningen, theater- en muziekoptredens tot conferenties, exposities en radio/tv/internetopnamen en -uitzendingen.

De plannen tot verbouw en exploitatie van het pand zijn ontwikkeld door Stichting De Zwijger, Stadsherstel Amsterdam en Architectenbureau J. van Stigt in samenwerking met de gemeentelijke Projectgroep Zuidelijke IJ-Oever. Stadsherstel wordt de ontwikkelaar en de eigenaar van het pakhuis.

Het pand heeft in het nieuwe plan een vloeroppervlak van 5000 m², waarvan ongeveer 1500 m² voor broedplaatsen. De vloerenconstructie boven de Jan Schaeferbrug die het gebouw doorboort, wordt deels doorbroken waardoor ruimte ontstaat voor de drie publiekszalen. De plint wordt met glas bekleed waardoor de entree en de horeca op de eerste verdieping in direct contact staan met straat en brug.

Het huidige plan wordt gerealiseerd voor 11 miljoen euro. Hiervan is 6,3 miljoen euro onrendabel. Dit wordt gedekt met gelden uit het stadsvernieuwingsfonds, broedplaatsenfonds, budget voor stimulering van optimalisering van grondgebruik, de Rijkssubsidieregeling Restauratie Monumenten, de grondexploitatie Oostelijke Handelskade en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (monumentensubsidie). Het plan voor de exploitatie is reëel en haalbaar, mede door de coalitie van organisaties die garant staat voor de exploitatie.

De gemeente voert het beleid om `creative industries' te stimuleren.
*) Het creëren van geschikte huisvesting maakt hiervan deel uit. De Zwijger wordt een treffend voorbeeld van een `creative industry', waarvoor passende huisvesting wordt gecreëerd in een stimulerende omgeving.

Stadsherstel heeft de benodigde voorbereidingen gedaan en zou spoedig met het herstel van het pakhuis kunnen beginnen. Het ligt in de bedoeling dat het medio 2006 in gebruik wordt genomen.

De Zwijger kende een periode van onzekerheid over het voortbestaan. Zeven jaar geleden gaf de gemeente Amsterdam er een culturele bestemming aan. Het werd tot Rijksmonument uitgeroepen. In september 2001 besloot het college tot het conserveren van het pakhuis voor maximaal vijf jaar om de gelegenheid te scheppen voor het maken van een (financieel) haalbaar plan voor ontwikkeling. Stichting De Zwijger kreeg de opdracht een haalbaarheidsonderzoek te doen naar verbouw tot `cultureel vloerenpakhuis met gedeeltelijk broedplaatsen'.

De Oostelijke Handelskade wordt ontwikkeld tot een gebied waar, naast wonen en werken, veel culturele publieke functies worden gecreëerd, zoals het Muziekgebouw (onder meer IJsbreker, Bimhuis) en het Cultuurhotel Lloyd.

Dit voorstel wordt op 8 september in de raadscommissie besproken en op 22 september in de gemeenteraad.

Pb-139

© Gemeente Amsterdam