Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040
Den Haag, 14 juli 2004


Defensie lijkt bereid veteranen na missie actief te volgen


Na eerdere suggesties van de PvdA-fractie in die richting te hebben afgeslagen, lijkt staatssecretaris Van der Knaap van Defensie nu alsnog bereid om als oud-werkgever de psychische staat van veteranen na uitzendingen actiever te gaan volgen.


Naar schatting krijgt 20 procent van de uitgezonden militairen, soms pas jaren later, last van een posttraumatische stressstoornis. Zo n 5 procent heeft hulp nodig, maar een aantal daarvan weigert zelf deze hulp in te roepen. Verder zijn de afgelopen jaren enkele oud-militairen betrokken geweest bij zeer gewelddadige incidenten. Reden voor de PvdA-fractie om de staatssecretaris reeds eerder te verzoeken hieruit de noodzakelijke consequenties te trekken, zowel voor het beleid inzake selectie, opleiding als nazorg voor de veteranen. Tot nu leek hij de boot af te willen houden.


Ter gelegenheid van de presentatie van het advies veteranenzorg van Luitenant-generaal b.d. De Veer lijkt de staatssecretaris nu in beweging te komen en ook een link te leggen met de recente geweldsincidenten waarbij oud-militairen betrokken waren. Naar aanleiding hiervan hebben PvdA Tweede-Kamerleden Angelien Eijsink en Peter van Heemst bijgesloten vragen aan de staatssecretaris voorgelegd.


Tijdens haar nu lopende werkbezoek aan de legerplaats Seedorf in Duitsland heeft Eijsink ervaren dat de noodzaak voor een stringenter veteranenbeleid ook breed gevoeld wordt onder


het dienstdoend personeel.




Partij van de Arbeid