Provincie Zuid-Holland

Vierentwintig kandidaten voor functie van burgemeester Zoeterwoude

Op de burgemeestersvacature van de gemeente Zoeterwoude (8.600 inwoners) hebben vierentwintig belangstellenden gesolliciteerd. Voor de functie, die sinds maart 2003 vacant is, zal naar verwachting in december een nieuwe burgemeester aantreden.

De sollicitanten - veertien mannen en tien vrouwen - variëren in leeftijd van 27 tot 58 jaar. Acht kandidaten zijn lid van het CDA, zes van de VVD, vier van de PvdA, drie van Groen Links, één van D'66 en één van een lokale partij. Eén kandidaat is partijloos. De meeste kandidaten hebben ervaring opgedaan in het openbaar bestuur. Onder de kandidaten bevinden zich zes (oud)wethouders.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, zal deze zomer gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens stelt hij een selectie samen van de meest geschikte kandidaten, die hij voorlegt aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Zoeterwoude.

Deze commissie bereidt een aanbeveling voor op basis van een profielschets, die de gemeenteraad van Zoeterwoude in juni heeft vastgesteld.

De gemeenteraad zal naar verwachting begin november twee kandidaten aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wanneer de minister de voordracht bekrachtigt, kan de nieuwe burgemeester mogelijk nog dit jaar in functie treden.

Sinds maart 2003 neemt de heer A.J.E. Havermans (CDA) het burgemeestersambt in Zoeterwoude waar. Hij kwam in de plaats van mevrouw A.E. Koopmanschap (GroenLinks), die een benoeming tot burgemeester van de gemeente Diemen in Noord-Holland aanvaardde.

De vacature in Zoeterwoude werd opengesteld nadat Gedeputeerde Staten zich in februari 2004 op het standpunt stelden dat de zelfstandigheid van de gemeente Zoeterwoude thans niet ter discussie staat.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22