Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 14 juli 2004


Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken


over de G5 -bijeenkomst begin juli 2004 in Sheffield/Hassop Hall


1. Was u als voorzitter van de Raad van Ministers van de EU op de hoogte gesteld van de bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken van de vijf grootste EU-landen op 5 en 6 juli 2004 in het Verenigd Koninkrijk?


2. Was Nederland als EU voorzitter uitgenodigd voor deze bijeenkomst? Zo ja, waarom was Nederland niet aanwezig? Zo nee, waarom niet?


3. Was Nederland betrokken bij de voorbereiding van de bijeenkomst? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?


4. Zijn Nederland of de Europese Commissie achteraf op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de bijeenkomst? Zo ja, op welke wijze is dit geschied?


5. Zullen de uitkomsten van deze tweedaagse informele bijeenkomst op 19 juli 2004 worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Raad van Ministers in Binnenlandse Zaken en Justitie samenstelling? Door wie zal dit gebeuren en wat is de status van de presentatie? Is dit een rapport, een opinie, een voorstel?


6. Kunnen de uitkomsten financiële gevolgen hebben voor de EU begroting, dan wel de Nederlandse begroting? Zo ja, welke?


7. Hebben de Europese Commissie of het Voorzitterschap de zogenaamde G5 verzocht voorbereidend werk te doen voor de Raad van 19 juli 2004? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom is er behoefte aan een voorbereidende bijeenkomst van slechts vijf lidstaten?


8. Ziet u de G5 als een vorm van versterkte samenwerking in de EU? Zo ja, waarom heeft men niet de daarvoor geldende verdragsbepalingen toegepast, zodat ook aan andere landen de mogelijkheid wordt geboden desgewenst aan te sluiten?


9. Zo nee, is de G5 een samenwerkingsverband met exclusief lidmaatschap voor de vijf grote landen, zonder dat andere lidstaten zich daarbij aan kunnen sluiten? Deelt u de mening dat hiermee op het terrein van binnenlandse zaken en justitie een kerneuropa dreigt te ontstaan, dat voeding geeft aan de tegenstelling tussen grote en kleine landen, dat de positie van de Europese Commissie ondermijnt en dat een goede democratische controle zoniet onmogelijk maakt, dan toch sterk belemmert?


10. Deelt u de mening dat deze ontwikkeling onwenselijk is, niet in het belang is van de Unie en zeker niet in het belang is van Nederland? Zo ja, bent u bereid zich ervoor in te spannen dat dit soort bijeenkomsten wordt ingebed in de passende EU kaders?


11. Kunt u de Kamer voorafgaande aan de Raad van 19 juli inlichten over de positie die de Nederlandse regering zal innemen bij de bespreking van de G5 -ideeën, met name over het geven van prioriteit aan gezichtsherkenning en software voor vingerafdrukken bij de opzet van elektronische legitimatie en over de mogelijke beperking van vrijheden in de strijd tegen terrorisme?


Onder andere Le Figaro, 7 juli 2004


BBC News, 6 juli 2004, http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/1/hi/uk/3868627.stm


Spain s Jose Antonio Alonso said the five ministers had reached agreement on prioritising facial recognition and fingerprint software in future electronic identity documents. Mr Alonso said the ministers main concern had been formalising Europe-wide capacity . He said: The G5 have indicated to provide the necessary resources to Europol IT support and resources by the end of 2004 . (bron: BBC News, 6 juli 2004)