Politie Zaanstreek-waterland


12:45 13-JUL-04
LOC: MONNICKENDAM, WATERLANDSE ZEEDIJK

Rijbewijs kwijt door aanrijding na onverantwoord inhalen

Een 24-jarige Amsterdamse automobilist moest zijn rijbewijs inleveren na een aanrijding door onverantwoord inhalen. De man haalde een lijnbus in en overschreed daarbij de doorgetrokken streep. Bovendien deed hij dat in een flauwe voor hem onoverzichtelijke bocht. Toen er dan ook uit tegenovergestelde richting een andere auto aan kwam rijden, stuurde de Amsterdammer naar rechts en kwam daardoor in aanrijding met de lijnbus. De tegemoet komende auto kon ook een aanrijding niet meer voorkomen en reed met zijn linkervoorkant tegen de linkerachterkant van de auto van de Amsterdammer. In de lijnbus bevonden zich zo'n 30 passagiers. Niemand werd gewond.

14:33 13-JUL-04
LOC: PURMEREND, MISSISSIPPISTRAAT

Jongetje na grote zoekactie gevonden

Na een grote zoekactie van politie en brandweer werd een bijna 3-jarige jongetje uit Purmerend weer ongedeerd gevonden. Het jochie was in de wijk Weidevenne bij een speelplaats plotseling verdwenen. Vanwege de waterrijke buurt namen politie en brandweer geen enkel risico en pakten groot uit voor een zoekactie. Uit alle delen van de regio werden agenten naar de wijk gedirigeerd. De brandweer kwam met drie eenheden met twee duikploegen ter plaatse, die de sloten in de directe omgeving van de speelplaats uitkamden. Ook veel buurtbewoners deden aan de zoekactie mee. Een politiehelikopter ondersteunde de actie vanuit de lucht. Ook kwamen enkele ambulances ter plaatse. Na ongeveer vijf kwartier werd het kind bij de rotonde in de Laan der Continenten ongedeerd aangetroffen.

20:40 13-JUL-04
LOC: ZUIDOOSTBEEMSTER, A7
Motorrijder (48) dodelijk verongelukt
Een 48-jarige motorrijder uit Oosthuizen is gisterenavond op de afslag Zuidoostbeemster van de A7 dodelijk verongelukt. Het slachtoffer heeft vermoedelijk door nog onbekende oorzaak de macht over zijn stuur verloren en reed tegen een lantaarnpaal. Twee passerende artsen uit Oostenrijk hebben het slachtoffer nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. De man heeft vermoedelijk zijn nek gebroken. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

08:53 14-JUL-04
LOC: SLOTEN EN VAARTEN ROND KROMMENIE
Controle op snelle motorboten
De politie heeft gisterenmiddag en avond een controle op snelle motorboten uitgevoerd op de sloten en vaarten rond Krommenie. Ondanks de vakantietijd was het rustig op het water en werden nauwelijks overtredingen geconstateerd. Na diverse meldingen van drie motorbootjes, die elkaar achterna zaten in de omgeving van Krommeniedijk, kon één van de schippers worden aangehouden. Het betrof een jongen van 15 jaar met een boot met motor, die sneller kan varen dan 20 km/uur. Dat is voor de wet een snelle motorboot en voor het besturen daarvan moet de schipper minstens 18 jaar zijn en een vaarbewijs hebben. Daarnaast moet de boot aan diverse veiligheidsvoorzieningen voldoen.
De controles worden gehouden wegens vele klachten van overlast van te snel varende boten en bootjes. Ook de schade die daardoor aan onder andere walkanten ontstaat, is een reden voor de controles. In de afgelopen tijd zijn er diverse publicaties in verschillende media geweest, waarin de controles werden aangekondigd. Daarin stond ook precies wat wel en niet mag. Mensen die dit hebben gemist en willen weten hoe het zit, kunnen de informatie op elk wijkbureau van de politie krijgen.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-140704


13:30-14:30 13-JUL-04
KROMMENIE, PADLAAN

Automobilist rijdt door na stopteken

Tijdens een verkeerscontrole op de Padlaan in Krommenie werd een medewerker van het verkeershandhavingsteam bijna aangereden. Een automobilist die uit de richting van de
Zuiderhoofdstraat kwam aanrijden en het inrijverbod had genegeerd, weigerde gehoor te geven aan het stopteken van de politieman. De man stuurde zijn auto op het laatste moment het trottoir op. In eerste instantie remde de bestuurder af maar meteen daarna gaf de bestuurder weer gas en ging er van door. Aan de hand van het kenteken zijn de gegevens van de bestuurder nagetrokken. De 36-jarige Amsterdammer krijgt zeer binnenkort een uitnodiging om op het politiebureau te komen.

14.45-15:45 13-JUL-04
OOSTZAAN, KERKSTRAAT

Snelheidscontrole binnen de bebouwde kom

Op de Kerkstraat in Oostzaan (50 km per uur) werd dinsdagmiddag op snelheid gecontroleerd. Drie hardrijders ontvingen direct een boete. De hoogste snelheid bedroeg 66 km per uur. Bij het meten van snelheid werd gebruik gemaakt van een lasergun. Tijdens de controle werden verder nog zes personen bekeurd voor het niet dragen van de gordel (4x), bellen tijdens het rijden en het besturen van een bromfiets zonder bromfietscertificaat.

13:50-15:50 13-JUL-04
ZAANSTREEK, DIVERSE WEGEN

Weinig hardrijders

Dinsdagmiddag werden snelheidscontroles gehouden op verschillende 70- en 80-km-wegen in de Zaanstreek. Op de Provincialeweg in Wijdewormer (N515) hield het overgrote deel van alle bestuurders zich dinsdagmiddag keurig aan de snelheid. Bijna negenhonderd auto's passeerden de radarauto en slechts negen bestuurders zullen hier over een paar weken aan herinnerd worden in de vorm van een acceptgiro. De hoogste snelheid bedroeg 94 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur. Ook op de Provincialeweg N246 in Assendelft en de Guisweg in Zaandijk (respectievelijk 80 en 70 km per uur) hielden de meeste weggebruikers zich aan de snelheid. Eén op de honderd bestuurders overschreed de snelheidslimiet. De hoogste snelheid werd gemeten in Assendelft en bedroeg 110 km per uur te hard.

09:45-11:40 13-JUL-04
MONNICKENDAM, OOSTERWEG

Snelheidscontrole

Op de Oosterweg in Monnickendam werd dinsdagochtend een snelheidscontrole gehouden. De hoogste snelheid bedroeg 81 km per uur bij een toegestane snelheid van 60 km per uur. Van alle bestuurders reed vier procent te hard.

19:30-21:15 13-JUL-04
PURMEREND, MEERLAND

Bromfietsers in de fout

Op het Meerland in Purmerend werd dinsdagavond een verkeerscontrole gehouden. Vijf van de zeven verkeersovertreders waren bromfietsers. Twee bromfietsers droegen geen helm, één bestuurder was jonger dan 16 jaar en twee bestuurders bleken hun bromfiets te hebben opgevoerd. De hoogste constructiesnelheid bedroeg, omgerekend in kilometers, 75 km per uur. Een automobilist die 22 km per uur te hard reed en een inzittende die geen autogordel droeg, ontvingen ook een boete.


---- --