Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

14-07-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---


*Minister-president Balkenende ontvangt Finse collega Vanhanen

Minister-president Balkenende heeft woensdag 14 juli besprekingen gevoerd met zijn Finse college Vanhanen. Op een gezamenlijke persconferentie zei Balkenende dat gesproken is over verschillende prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap, waaronder de economische agenda, de aanpak van de administratieve lasten in Europa, de uitbreiding van de Europese Unie en de afronding van de Europese grondwet (IGC). Ook is gesproken over het thema veiligheid, de aanpak van het terrorisme en de mogelijkheden om een vervolg te geven aan de afspraken die op dat gebied in 1998 in het Finse Tampere zijn gemaakt. Balkenende en Vanhanen hebben verder gesproken over de voorbereiding van de EU-Rusland-top die op 11 november 2004 plaatsvindt. Vanhanen heeft in dat licht zijn visie gegeven op de relaties met het buurland Rusland en afgesproken is dat Nederland en Finland in de aanloop naar de top in contact blijven over de voorbereiding.

Tenslotte hebben Balkenende en Vanhanen ook uitgebreid gesproken over de Europese Lissabon-agenda en de noodzaak van innovatie. In de Lissabon-agenda hebben de EU-lidstaten in 2000 afspraken gemaakt om de Europese economie meer concurrerend en dynamischer te maken. Balkenende zei dat Nederland met veel interesse kijkt naar de ontwikkeling van het Finse innovatiemodel, waarin kennisinstellingen en bedrijven zeer nauw samenwerken.

Irak

Desgevraagd wilde minister-president Balkenende niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat de Filippijnse regering ingaat op het ultimatum van Iraakse ontvoerders van een Filippijnse vrachtwagenchauffeur om de Filippijnse militairen uit Irak terug te trekken. Balkenende herhaalde wel dat de buitenlandse troepen op verzoek van de Verenigde Naties en de Iraakse autoriteiten in Irak aanwezig zijn om het land te helpen bij de wederopbouw en het herstel van de rechtsstaat.

http://www.eu2004.nl/20040714-15200-X