Openbaar Ministerie

Persberichten

Rotterdam, 13 juli 2004

Internationaal drugsnetwerk opgerold: ruim 3,5 miljoen XTC-tabletten in beslaggenomen

In een onderzoek naar de internationale export van XTC heeft de Nationale Recherche vijf personen aangehouden. Op elf plaatsen zijn doorzoekingen verricht. Tegelijkertijd zijn in België ook vier personen aangehouden, waaronder één Nederlander, en diverse doorzoekingen verricht.
In het onderzoek zijn in totaal ruim 3,5 miljoen XTC-tabletten (MDMA) in beslaggenomen.

De hoofdverdachte, een 30-jarige man uit Amsterdam, kwam bij de Nationale Recherche in beeld omdat hij vermoedelijk bezig zou zijn met de export van XTC-tabletten naar Australië. Hij wordt gezien als de vermoedelijk leider van een internationaal drugsnetwerk, die verdacht wordt van de handel, productie en export van XTC-tabletten. Hij werkte nauw samen met een 26-jarige Belg, die door de Belgische autoriteiten is aangehouden.

Naast de 30-jarige man zijn in Nederland nog vier mannen aangehouden, in de leeftijd van 23 tot 63 jaar, afkomstig uit Hoorn, Graft-de Rijp en Amsterdam. Eén verdachte heeft geen vaste woon- en verblijfplaats. De doorzoekingen zijn verricht in woningen en bedrijfspanden in Amsterdam (4), Graft-De Rijp, Beemster, Purmerend, Hoorn (2) en Volendam. Ook werd een woning in Belgische Hoogstraten doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn laboratoriumspullen, chemicaliën, een pizzaoven, een kilo amfetaminepoeder, ruim 100 XTC-tabletten en administratie in beslag genomen. Tevens is conservatoir beslag gelegd op roerend en onroerend goed en bankrekeningen van de hoofdverdachte in het kader van het strafrechtelijk financieel onderzoek.

De hoofdverdachte wordt, samen met anderen, verdacht van:
* betrokkenheid bij de export van ongeveer 35 kilogram XTC-tabletten (circa 250.000 stuks) van Nederland naar Australië. Deze tabletten waren verborgen in een zending kroonluchters, die in februari 2004 in beslag is genomen in Melbourne.

* betrokkenheid bij de export van 120 kilogram XTC-tabletten (ca. 700.000 stuks), verborgen in een metalen kluis, van Nederland naar België in april 2004.

* betrokkenheid bij de export van 365 kilogram XTC-tabletten (2.500.000 stuks), welke verbogen was in dubbele wanden van een pizzaoven, van Nederland naar België in mei 2004.
* Betrokkenheid bij de productie van XTC-tabletten. Op 23 juni 2004 werd in een loods in Hillegom een tabletteerinrichting aangetroffen. Tevens zijn destijds hardware, 10.000 XTC-tabletten en ruim 40 kilo XTC-poeder in beslaggenomen. Hierbij is samengewerkt met de politieregio Hollands Midden.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn in verzekering gesteld en worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In het onderzoek is zeer nauw samengewerkt met de Belgische en Australische autoriteiten. De nauwe samenwerking heeft geleid tot de gezamenlijke actie van vandaag in Nederland en België.

In Nederland zijn bij de aanhoudingen en doorzoekingen vandaag zo'n 70 mensen ingezet van de Nationale Recherche en de regiokorpsen Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland, FIOD-ECD, VROM, KMAR, Bureau ontnemingswetgeving (BOOM) en de landelijke faciliteit ondersteuning ontmantelen (LFO). In België zijn 50 mensen ingezet. Het onderzoek wordt geleid door het Landelijk Parket. voor informatie: Desirée Leppens