Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Groene start voor KNSF-terrein en Bloemendalerpolder gevraagd

Zaandam, 14 juli 2004 ­ De Milieufederatie Noord-Holland wil vergroening van de provinciale uitgangspunten voor de toekomst van het voormalige kruitfabriek-terrein. Het 'startdocument structuurvisie' dreigt immers te imploderen door de heftige weerstand in de regio, het afwijzen door de gemeenteraad van Muiden, het gemor in Weesp en de twijfels in de Tweede Kamer.
De Milieufederatie staat kritisch tegenover de provinciale woningbouwplannen in dit gebied, onderdeel van het Groene Hart. In het verleden is namelijk bij herhaling verzekerd dat de Bloemendalerpolder onaangetast zou blijven, als tegemoetkoming voor bouwen in het Aetsveld en later op IJburg. Bovendien heeft de Provincie zich recent nog verplicht aan de uitkomsten van het samenwerkingsproject De Uitweg, zoals een langs de zuidelijke IJmeerkust te realiseren 'natuurboulevard' (een multifunctioneel gebied met de nadruk op natuur en recreatie). En het KNSF-terrein dient hierin een sleutelrol te vervullen op grond van de bijzondere locatie en, mede daardoor, hoge natuurwaarden (zeldzaam, relatief ongestoord moerasbos aan de oevers van het IJmeer). Het huidige, sectorale en massale bouwplan is hiermee in tegenspraak. De Milieufederatie pleit daarom voor een groene gebiedsvisie als startpunt voor het maken van inrichtingsvarianten voor het hele structuurplangebied.
De Provincie heeft nu de kans om tot een breder gedragen structuurvisie te komen door de huidige impasse te doorbreken met een voortvarende, integrale benadering. Dat wil zeggen niet langer uitgaan van de vraag 'hoeveel huizen waar', maar in plaats daarvan zich af te vragen 'wat zijn de kwaliteiten van het gebied' en 'hoe dit gebied te ontwikkelen in verhouding tot die kwaliteiten en in samenhang met de wijdere omgeving'. Planontwikkeling vanuit dit bredere perspectief zal niet alleen profijtelijk zijn voor natuur en landschap, maar ook voor het toekomstig recreatie- en woongenot. Bovendien biedt een dergelijke gebiedsgerichte benadering ook financieel gezien ruimte, want de (niet onomstreden) saneringskosten voor het KNSF-terrein hoeven dan niet per se op diezelfde vierkante meters te worden terugverdiend.
____________________________________
Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht