FNV

Brandweer schuimt van woede over langer doorwerken

De brandweer voert vandaag in 5 steden actie tegen afschaffen van hun leeftijdsontslag. Dat meldt FNV e-Magazine van 14 juli. Nu mogen brandweerlieden vanwege hun zware beroep nog met 55 jaar stoppen met werken.

In brandweerpak de ladder op, die zware spuit hanteren, dat brandende huis in, altijd inzetbaar. En de psychische belasting van de meest vreselijke situaties, soms met slachtoffers.

Brandweerlieden vervullen een belangrijke rol voor onze veiligheid. De prijs daarvoor is dat ze jong versleten zijn, zegt ABVAKABO FNV.

Vandaag voert de brandweer in 5 steden actie tegen de Nederlandse gemeenten. Die willen dat de brandweer gaat doorwerken tot 65 jaar. Nu mag een brandweerman met 55 jaar met FLO - functioneel leeftijdsontslag. De gemeenten willen daar vanaf.

Arno Bonte, ABVAKABO FNV: "Gemeenten zoeken allerlei mogelijkheden om te bezuinigen. Dit is er een van. Voor ons volstrekt niet acceptabel."

Daar komt nog bij dat dit kabinet de belastingvoordelen voor eerder stoppen met werken afschaft. De gemeenten gebruiken dit als reden om het leeftijdsontslag helemaal te schrappen. In plaats daarvan zouden brandweerlieden na hun 55e ander, lichter werk moeten doen. De vakbond vreest dat ze dan bij de plantsoenendienst terecht komen.

De gemeenten hebben alle brandweerlieden een brief gestuurd. Die brieven wordt vandaag ludiek teruggebracht naar de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven,Tilburg en Heerlen.

Daarbij zullen de sirenes loeien, en mogelijk gaat hier en daar per ongeluk een schuimblusser af. Bonte: 'Dat is niet de bedoeling. Maar wel worden alle stadhuizen opgemeten. Om te zien hoeveel schuim er precies in past. Voor het geval de gemeenten dit plan willen doorzetten."