Gemeente Utrecht

HANDEL IN SOFTDRUGS AAN SAVANNAHWEG (LAGE WEIDE) GESLOTEN

De burgemeester van Utrecht heeft op basis van de Opiumwet besloten de Camouflage Groothandel in Tuinbouwartikelen aan de Savannahweg 47 op Lage Weide voor één jaar te sluiten. Uit observaties voorafgaand aan een inval in het pand door de politie in de nacht van donderdag 8 op vrijdag 9 juli jl., bleek dat er op grote schaal in softdrugs werd gehandeld. Het pand aan de Savannahweg betrof geen verkooppunt van softdrugs (coffeeshop) dat door de gemeente wordt gedoogd. Het bedrijfspand is direct na de ontmanteling door de politie gesloten.

Uit onderzoek van de politie werd duidelijk dat het bedrijf dagelijks werd bezocht door personen die zakken en tassen wiet naar binnen brachten om te worden verhandeld. Ook kwamen 'klanten' spullen halen die bestemd waren voor het inrichten van hennepplantages, waaronder cannabisstekken. Daarnaast is geconstateerd dat in het pand grote hoeveelheden wiet verzameld, verpakt en verzendingsgereed werden gemaakt voor (grensoverschrijdend) transport. In korte tijd onderschepte de politie meerdere van dergelijke transporten van grote hoeveelheden wiet (tussen 50 en 100 kg).

Bij de inval door de politie werd seal-apparatuur voor het verpakken van softdrugs in beslag genomen. Ook werd uit een bij de groothandel behorende opslagplaats 110 kg hasjiesj en 10 kg wiet door de politie meegenomen. Bovendien werden in een bestelbus op het erf van het bedrijfspand 300 cannabisstekken aangetroffen. De burgemeester heeft op basis van de Opiumwet in het belang van de openbare orde en ter voorkoming van verdere aantasting van het woon- en leefklimaat besloten het pand officieel met ingang van 17 juli a.s. voor één jaar te sluiten.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, bestuurscommunicatie, 030 286 11 48.

Utrecht, 14 juli 2003.