Doodslag Zeddam: zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 14-07-2004

De 33-jarige verdachte van doodslag op een hoteleigenaar te Zeddam is heden (14 juli 2004) door de rechtbank te Zutphen veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zijn slachtoffer met een mes in de linkerzij heeft gestoken, als gevolg waarvan het slachtoffer is overleden. Daarnaast is bewezen dat de verdachte een bedrag van EUR 2.500,- heeft gepind met een pinpas en bijbehorende pincode van de echtgenote van het slachtoffer.
Omdat de verdachte deze feiten begaan heeft toen hij nog in een proeftijd liep, moet hij de gevangenisstraf van 8 maanden, die hem voorwaardelijk was opgelegd, uitzitten.

De verdachte heeft gesteld dat hem geen opzet kan worden verweten omdat hij een overdosis Ritalin had ingenomen. De rechtbank acht dit in de eerste plaats niet geloofwaardig en oordeelt verder dat de verdachte, zelfs als waar is dat hij teveel van dat middel heeft gebruikt, wist dat hij van dat middel `speedy' kon worden.

Uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek komt naar voren dat de verdachte lijdt aan een borderline persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij onder meer geen schuldgevoelens heeft. Het gevaar voor herhaling is groot en geadviseerd wordt de verdachte TBS met verpleging op te leggen. De rechtbank heeft dit advies overgenomen.

Bij de straftoemeting heeft de rechtbank rekening gehouden met het immense verdriet dat verdachte de nabestaanden heeft aangedaan, met de schok voor de rechtsorde en de plaatselijke omgeving van het slachtoffer , met slechts de geldzucht waardoor de verdachte werd gedreven en met het feit dat hij nog in een proeftijd liep.

Tenslotte moet de verdachte aan de echtgenote van het slachtoffer een bedrag van EUR 11.721,32 voldoen als schadevergoeding, mede wegens schokschade, nu haar echtgenoot voor haar ogen is aangevallen en overleden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1376

Zie het origineel