Ingezonden persbericht


Persbericht

13 juli 2004

Van dijkgraaf tot rattenvanger in Museum De Cruquius

Met de zomervakantie in aantocht presenteert Museum De Cruquius diverse splinternieuwe educatieve activiteiten, waaronder een superleuk rollenspel voor kinderen van 7 tot 11 jaar en een speurtocht bij de tijdelijke texpositie "Nieuw licht uit oude fabrieken".

De verkleedkist bevat vijftig werkjasjes, petten en zweetdoeken: replica's van werkkleding die rond 1900 werd gedragen door dijkgraven, machinisten, stokers, oliemannen, kolensjouwers, kanteniers of rattenvangers. Met het nieuwe rollenspel kunnen kinderen van 7 to 11 jaar nu ook in de huid kruipen van al deze historische personages! En ze ervaren zo dan meteen, dat een stoomgemaal alleen werkt als iedereen zijn of haar eigen opdracht goed uitvoert. Het rollenspel werd bedacht voor verjaardagspartijtjes en scholen. In de vakantieperiode kan het rollenspel, mits onder begeleiding van een volwassene, gratis worden gespeeld door teams van 4 tot 8 kinderen.

De dijkgraaf verdeelt de opdrachten en zet zo iedereen aan het werk. Maar alle rangen en standen moeten goed samenwerken, want een dijkgraaf alléén kan natuurlijk niet een stoomgemaal laten draaien! Pas als alle deelnemers hun eigen taak goed vervullen, verzamelt het hele team alle geheime voorwerpen die nodig zijn om het mysterie van de Cruquiusmachine op te lossen!

Nieuw is ook een "rode speurtocht" (12-16 jaar), ter aanvulling op de gele (7-9 jaar) en blauwe (10-12 jaar); aan het eind van al deze drie kleurrijke speurtochten wacht de speurneus een leuke verrassing. Tenslotte is er nu ook een puzzeltocht voor 10-12 jarigen bij de wisselexpositie "Nieuw licht uit oude fabrieken": door gericht te kijken maken kinderen kennis met de fascinerende wereld van kunstenaar Rico Pronk.