Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 14 juli 2004


----------

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de Minister-President en aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris


1. Zal de Minister-President in zijn ontmoeting van 15 juli met beoogd Commissievoorzitter Barrosso ook lobbyen voor de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris?


2. Zo ja, welk standpunt kan de Minister-President dan innemen nu de Ministerraad er niet in is geslaagd over de kandidaat of de beoogde portefeuille overeenstemming te bereiken?


3. Zo nee, wordt het risico inmiddels niet erg groot dat Nederland achter het net vist bij het binnenhalen van een sterke positie in de nieuwe Commissie?


4. Ondervindt de Nederlandse onderhandelingspositie niet nodeloos veel schade door het partijpolitieke getouwtrek binnen het kabinet?


5. Zijn er tussen de heer Barrosso en andere lidstaten inmiddels formeel dan wel informeel afspraken gemaakt over personen dan wel portefeuilles? Kunt u, ook in uw capaciteit van voorzitter van de Raad, een overzicht geven van deals die inmiddels zijn gemaakt en kandidaten die inmiddels door lidstaten zijn voorgedragen? Van hoeveel lidstaten naast Nederland is nog steeds niet bekend wie kandidaat-commissaris is?


6. Kunt u deze vragen op de kortst mogelijke termijn beantwoorden, zodat nog enige helderheid kan worden verkregen alvorens het Europese Parlement besluit over de benoeming van de heer Barrosso en alvorens de Europese vakantieperiode ingaat?