Politie Noord-Holland-Noord

Alkmaar en omgeving, woensdag 14 juli 2004

Alkmaar 14-07-2004 - 16.00 uur

1000 aangiftes via internet
Alkmaar, woensdag 14 juli 2004.
Vandaag is bij de politie Noord-Holland Noord voor de 1000-ste keer aangifte gedaan via het internet (www.politie.nl). Vanaf 26 mei was het mogelijk om bij de politie in Noord-Holland Noord aangifte te doen van een aantal delicten. Het gaat om: diefstal of vernieling van een bromfiets of fiets, diefstal uit of vernieling van auto's en vernieling aan openbaar vervoer of openbare gebouwen. Het korps Noord-Holland Noord is het zevende korps in Nederland dat internetaangifte heeft ingevoerd. De andere korpsen zullen in de loop van 2004 volgen.

Burgers en bedrijven uit deze regio kunnen via het Internet aangifte doen van een aantal relatief eenvoudige delicten waarbij er geen aanwijzingen zijn voor een mogelijke dader en waarbij geen geweld tegen personen is gebruikt. In alle gevallen worden de aangiften na een controle automatisch in de bedrijfsprocessen systemen van de politie verwerkt voor verdere behandeling. De verwachting is dat op termijn 25 % van het totale aantal aangiften via het Internet zal verlopen. In de regio Noord-Holland Noord zijn dat ongeveer 10.000 aangiften per jaar. Met de eerste 1000 aangiften binnen de eerste twee maanden tijd, lijkt die verwachting uit te komen.

Internet aangifte betekent een verbetering van de service aan de burgers. Zij kunnen nu aangifte doen op de plaats en het tijdstip die hen het beste uitkomen. Daarnaast is de verwachting dat er meer aangiftes worden gedaan, doordat het gemakkelijker wordt om aangifte te doen.
Er zijn ook voordelen voor de politieorganisatie. Dat is bijvoorbeeld een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Bovendien zal de verhoogde aangiftebereidheid van het publiek leiden tot meer inzicht in wat er speelt.
De eerste 1000 aangiften die nu zijn binnen gekomen via www.politie.nl zijn zeer divers. 'Er is geen sprake van typische delicten die alleen via internetaangifte bij ons binnen komen', zegt Erna Tamis, hoofd van het Regionaal Meld- en Servicecenter, de plek waar de aangiftes binnen komen en worden verwerkt. 'Een aantal opvallende aangiftes van de afgelopen tijd zijn auto-inbraken waarbij er motoronderdelen worden ontvreemd.' De kwaliteit van de internetaangiftes is over het algemeen goed. Als er toch gegevens ontbreken of zaken onduidelijk zijn, dan wordt de aangever gebeld door een van de medewerkers van het Regionaal Meld- en Servicecenter.

Naast internetaangifte, zal het altijd mogelijk blijven om op het politiebureau aangifte te doen van een strafbaar feit. Ook kan telefonisch aangifte worden gedaan via 0900 8844.

Verdacht pakketje in trein bleek niet explosief Heiloo, woensdag 14 juli 2004.
Het verdachte pakketje dat dinsdagmorgen door een conducteur werd aangetroffen in de stoptrein Alkmaar-Amsterdam blijkt na onderzoek niet explosief te zijn. Het ging om een plastic tas met daarin technische apparatuur. Het is nog niet duidelijk of er opzet in het spel is geweest.

Vernieling en inbraak in bejaardencentrum
Alkmaar, woensdag 14 juli 2004.
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken en zijn vernielingen aangericht bij een bejaardencentrum aan de Prinses Julianalaan in Alkmaar. Het gaat om een afgesloten vleugel van het gebouw. De daders kwamen binnen door het forceren van een deur. Zij vernielden een aantal ramen en hebben de brandslangen aan gezet wat heeft geleid tot een laag water in het souterain. Boeken en andere spullen zijn daarbij beschadigd geraakt. Het enige dat ontvreemd is zijn wc-rollen.

Verkeerscontrole
Heerhugowaard, dinsdag 13 juli 2004.
Op de Westerweg zijn aan het einde van de middag zes bestuurders bekeurd omdat zij het verdrijvingsvlak verkeerd gebruikten. De overtreders ontvangen de bekeuring thuis.

Dwarse scooterrijder aangehouden
Alkmaar, dinsdag 13 juli 2004.
Tijdens een controle van zijn scooter op het bureau in Alkmaar, is een 27-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Bij het controleren van het framenummer en het verzekeringsbewijs, griste de man de papieren uit de handen van de agent en weigerde hij iedere medewerking. De man is daarop aangehouden en kreeg een boete van 95 euro voor het niet voldoen aan een vordering van een toezichthouder.

Aanrijding met gestolen auto
Heerhugowaard, dinsdag 13 juli 2004.
Na een melding over een omver gereden verkeersbord op de T-kruising Amstel/Lek, bleek al snel dat de veroorzaker een persoon in een gestolen auto was geweest. Ter plekke aangekomen zagen agenten een bandenspoor lopen dat leidde naar de plek waar een voertuig stond. Dit voertuig stond als gestolen opgegeven. Na onderzoek van de technische recherche gaat de auto terug naar de rechtmatige eigenaar.

Auto gestolen
Alkmaar, dinsdag 13 juli 2004.
Tussen vrijdag 25 juni en dinsdag 13 juli is vanaf de Vondelstraat in Alkmaar een auto ontvreemd. Het gaat om een blauwe Opel Astra met kenteken GT-ND-43.

Egmond aan Zee, dinsdag 13 juli 2004.
Tussen dinsdagmiddag 16.00 uur en woensdag 8.00 uur is vanaf de Zeeweg een auto ontvreemd. Het gaat om een donkerblauwe Ford Escort met kenteken JT-XN-96.

Mishandeling
Zuid-Scharwoude, woensdag 14 juli 2004.
In de nacht van dinsdag op woensdag is een 50-jarige man uit Zuid-Scharwoude mishandeld door zijn partner, een 33-jarige vrouw uit Alkmaar. De man en de vrouw liepen verwondingen op aan het gelaat. De vrouw is aangehouden en tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt. Waarschijnlijk zal ook de vrouw aangifte doen van mishandeling en zal tegen de man tevens proces-verbaal worden opgemaakt.

Markeringsprojectiel op strand zorgt voor ophef Schoorl, woensdag 14 juli 2004.
Omstreeks 11.00 uur is op het strand bij Hargen aan Zee een zogenaamd 'markeringsprojectiel' gevonden door medewerkers van de reddingsbrigade. Dit is een projectiel dat door de Marine wordt gebruikt. Het projectiel is een buis gevuld met fosfor om een hoge rookontwikkeling te krijgen als het in aanraking komt met water. Toen het projectiel bij aankomst in de reddingsbrigade begon te roken, is de brandweer en politie ingeschakeld. Vervolgens is de duik- en demonteringsgroep van de Koninklijke Marine ingeschakeld.