Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sector OntwikkelingPersbericht

14 juli 2004

Uniek samenwerkingsverband om financiële sector te ontwikkelen

De Nederlandse overheid en een aantal banken hebben een uniek convenant gesloten. Als Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling bundelen zij hun expertise om de financiële sector in ontwikkelingslanden, opkomende markten en transitielanden te stimuleren. Een goed werkende financiële sector is voor de economische ontwikkeling van deze landen van groot belang. Nederland heeft op dit gebied een uitstekende internationale reputatie en kan op deze manier zijn kennis op een effectieve manier inzetten. Het convenant wordt gepubliceerd in de Staatscourant van 14 juli 2004.

De samenwerking, die uniek is in de wereld, zal opereren onder de naam Nederlands Samenwerkingsverband voor Financiële Sectorontwikkeling. Ten behoeve van de samenwerking hebben Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Financiën, en ABN AMRO, ING, Fortis, Rabobank en de Nederlandse Financierings Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) een convenant ondertekend. De overheid en de banken zullen ieder de helft van de kosten van de samenwerking dragen. Het samenwerkingsverband staat open voor andere deelnemers uit de financiële sector.

Ondernemers in ontwikkelingslanden, in landen met opkomende markten en in transitielanden hebben behoefte aan goed functionerende banken, aan verzekeringsmaatschappijen, en aan een breed scala aan financiële producten als leningen aan boeren en microkredieten voor kleine zelfstandigen. Een gezonde financiële sector vormt de basis voor handel en ondernemerschap in een land en is van groot belang voor de ontwikkeling van de lokale economie. Het samenwerkingsverband past dan ook bij het streven van de Nederlandse overheid om het bedrijfsleven, waaronder de financiële sector, meer te betrekken bij de uitvoering van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Zo zou bijvoorbeeld via bemiddeling van de Nederlandse ambassade een overheid in een Aziatisch land advies kunnen inwinnen over de regelgeving die nodig is om tot een effectief systeem van hypothecaire financiering te komen. Een ander voorbeeld is een studie naar de mogelijkheden voor private verzekering van risico's voor boeren in Afrikaanse landen. De samenwerking kan ook leiden tot seminars en conferenties over onderwerpen als micro-krediet, export- en handelsfinanciering of de invoering van betalingssystemen. Daarnaast kunnen ook gezamenlijke missies naar landen in ontwikkeling uitgevoerd worden.

Binnenkort wordt de benoeming van de directeur van het samenwerkingsverband verwacht. De eerste taak van de directeur zal zijn het opstellen van een concreet actieplan.

Noot voor de redactie (