Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT

Utrecht, 14 juli 2004

Europa niet alleen voor grijze pakken

Jongeren in discussie over toekomst Europa

Wat vindt de jongere generatie Europeanen eigenlijk zelf van Europa en van de beslissingen die ook hun toekomst bepalen? Denkend aan Europa en het schouwspel in Brussel zie je voornamelijk oudere mannen en vrouwen in grijze pakken. Het zijn deze grijze pakken die de toekomst van Europa bepalen. Om het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie wat meer kleur te geven, organiseert de Nationale Jeugdraad van 15 tot en met 18 juli een seminar over de toekomst van de Europese Unie met 25 lidstaten.

Om jongeren uit heel Europa de gelegenheid te geven om zich uit te spreken over zaken die zij belangrijk vinden binnen Europa, organiseert de Nationale Jeugdraad in samenwerking met andere Europese jeugdraden het seminar Uitbreiding van de Europese Unie in het Stadhuis van Den Haag. De vijftig deelnemers zijn afkomstig uit zowel de oude als nieuwe lidstaten. Samen zullen zij brainstormen over onderwerpen zoals mensenrechten, jeugdparticipatie, Europees burgerschap en de verdere uitbreiding van de EU. Prominente politici zoals Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, en Edith Mastenbroek, lid van het Europees Parlement voor de Partij van de Arbeid, zijn tijdens het seminar ook aanwezig om met de jongeren in discussie te gaan.

De conclusies en aanbevelingen van het seminar worden verzameld in een slotdocument. Dit wordt aangeboden aan de Europese Commissie, de Nederlandse regering en de andere lidstaten van de Europese Unie door de nationale jeugdraden.

Activiteiten tijdens Nederlands voorzitterschap

Het seminar Uitbreiding van de Europese Unie is het eerste evenement van dit jaar dat de Nationale Jeugdraad organiseert in het kader van het Nederlandse voorzitterschap. In oktober organiseert de Jeugdraad een seminar over mobiliteit van jongeren en in november vindt Youth Event plaats in Rotterdam. Hier discussiëren 120 Europese jongeren over relevante onderwerpen met directeurs-generaal van de Jeugddepartementen van alle EU lidstaten en toekomstige lidstaten.

De Jeugdraad is een overkoepelende jongerenorganisatie die zich op allerlei fronten inzet om jongeren zelf te laten meedoen, meedenken én meebeslissen. Met dit seminar wil de Jeugdraad laten zien dat ook voor jongeren Europa best belangrijk is. Het seminar is georganiseerd met steun van het programma Jeugd van de Europese Commissie en van de stad Den Haag.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en op de officiële voorzitterschapsite www.eu2004.nl onder de Jeugdbutton (www.nizw.nl/EU-youth)

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht