Gemeente Katwijk

Zwemwaterkwaliteit in Katwijk is in orde

Katwijk, 15 juli 2004

De zwemwaterkwaliteit van het strand in Katwijk is in orde. Dit in tegenstelling tot datgene wat de ANWB gisteren heeft bericht. De gemeente Katwijk ziet, op grond van actuele metingen van Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat, geen aanleiding om maatregelen te nemen.

Na de hevige regenval van de afgelopen weken hebben zowel de ANWB als het Hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat diverse metingen verricht in het water aan het Katwijkse strand.

Afgelopen vrijdag waren de waarden van het zwemwater zes keer hoger dan de Europese norm volgens de metingen van ANWB als het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de hevige regenval. De hoeveelheid water die in korte tijd viel, was zo extreem dat de capaciteit van het rioleringssysteem niet toereikend was om dit te verwerken. Hierdoor zou ongezuiverd rioolwater in de zee terecht komen en dus leiden tot de hoge meetwaarden.

Hoogheemraadschap van Rijnland heeft afgelopen maandag 12 juli nogmaals gemeten in de Oude Rijn en heeft toen normale waarden geconstateerd. Ook heeft Rijkswaterstaat op maandag metingen verricht in het zeewater die erop wijzen dat de verontreiniging van tijdelijke aard was en dat de zwemwaterkwaliteit in orde is. Rijkswaterstaat houdt, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, in het zomerseizoen iedere twee weken op 56 locaties langs de kust metingen van de zwemwaterkwaliteit. Op basis van deze metingen houdt de provincie de stranden nauwlettend in de gaten. Zij zal, als het nodig is, maatregelen nemen om zwemmers te waarschuwen of een totaal zwemverbod instellen.

De GGD kan zowel door burgers als door artsen of de provincie gebeld worden bij gezondheidsklachten in relatie tot zwemwater. Indien bij de GGD gezondheidsklachten worden gemeld wordt dit altijd doorgegeven aan de provincie zodat die, indien nodig, maatregelen kan treffen. Op de website van de GGD (www.ggdzhn.nl) vindt u algemene informatie over gezondheid in relatie tot waterkwaliteit.

De gemeente Katwijk én de GGD adviseren recreanten om te informeren over de meest recente cijfers over de kwaliteit van het zwemwater via de zwemwatertelefoon van de provincie: (070) 441 75 50 of op de website van de provincie Zuid-Holland. Gezondheidsklachten kunnen gemeld worden bij de huisarts, de GGD of bij de zwemwatertelefoon. Recreanten kunnen de kans op gezondheidsklachten verminderen door te voorkomen dat je tijdens het zwemmen water binnen krijgt.