Bouwfonds

Persbericht

Hoevelaken / Den Haag, 15 juli 2004

Bouwfonds en MAB Bundelen krachten

Krachtige combinatie voor gebiedsontwikkeling en integrale projecten van wonen, werken en winkelen

ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten NV (Bouwfonds) gevestigd in Hoevelaken en

Hofima BV gevestigd in Den Haag hebben overeenstemming bereikt over de overname van alle aandelen MAB Group BV (MAB) door Bouwfonds. De portefeuilles van beide organisaties sluiten vrijwel naadloos op elkaar aan. De activiteiten van MAB gaan deel uit maken van Bouwfonds Property Development. Door de samenwerking ontstaat een krachtige ontwikkelingsorganisatie met een uitstekende marktpositie en complementaire activiteiten op het gebied van wonen, werken en winkelen in Nederland en diverse andere Europese landen. In 2003 realiseerde de combinatie ongeveer 7.000 woningen en 200.000 m2 commercieel vastgoed in Nederland.

Henk Rutgers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bouwfonds licht toe: "De bundeling van krachten past perfect in de strategie van Bouwfonds Property Development: versterking van de positie op commercieel vastgoed in het algemeen en op retailgebied in het bijzonder. De naamsbekendheid, reputatie en expertise van MAB als creatieve conceptontwikkelaar zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van onze activiteiten. Daarbij zijn wij samen met MAB nog beter in staat in te spelen op binnenstedelijke (her)ontwikkeling en integrale gebiedsontwikkeling, twee belangrijke trends die zich onmiskenbaar aftekenen".

Ton Meijer, CEO van MAB Group: "De reeds jarenlang bestaande samenwerking tussen MAB en Bouwfonds Property Finance, een andere werkmaatschappij van Bouwfonds, heeft bewezen dat de manier van werken van beide organisaties goed op elkaar aansluit. Uit onze samenwerking zijn verschillende zeer succesvolle en bekroonde projecten voortgekomen. Samen met een financieel sterke partner als Bouwfonds is MAB nog beter in staat om te profiteren van de toenemende vraag op het gebied van geïntegreerde oplossingen voor binnenstedelijke projecten waarin wonen, winkelen en werken samenkomen. Deze stap brengt MAB in een nieuwe fase. Ik zal mij overigens als directievoorzitter terugtrekken, maar nog wel als adviseur voor enkele jaren aan de organisatie verbonden blijven".

Kracht van de nieuwe combinatie
Bouwfonds Property Development en MAB hebben op dit moment reeds een sterke positie op de markten waarin ze actief zijn. Bouwfonds is de grootste aanbieder van koopwoningen in Nederland, en heeft een stevige marktpositie op het gebied van commercieel vastgoed. Ook is zij succesvol met woningen en commercieel vastgoed in Frankrijk, Duitsland, België en Tsjechië. Naast monofunctionele ontwikkelingen van woningen, winkelcentra en kantoren richt Bouwfonds zich in toenemende mate op integrale (binnenstedelijke) gebiedsontwikkeling. Op dit gebied biedt de internationale portefeuille en expertise van MAB, de grootste onafhankelijke ontwikkelaar in Nederland, met haar bewezen kracht op het gebied van multifunctionele ontwikkelingen een essentiële versterking. Door de samenwerking ontstaat een aantrekkelijke partner voor publieke en private partijen, met Nederland, Frankrijk en Duitsland vooralsnog als belangrijkste marktgebieden.

Transactie
De transactie zal gestructureerd worden als een overname van alle aandelen MAB door Bouwfonds. Hieruit voortvloeiend worden de ontwikkelingsactiviteiten in Nederland, Frankrijk en Duitsland gebundeld. Bij de transactie blijft een aantal projecten van MAB buiten beschouwing. Dit betreft onder andere projecten waarin Bouwfonds via haar werkmaatschappij Bouwfonds Property Finance middels een joint venture reeds deelneemt. Bouwfonds/MAB blijft in deze projecten fungeren als ontwikkelaar. De MAB dochters Shopping Center Management BV en MAB Investment BV en de MAB ontwikkelingsbedrijven in het Verenigd Koninkrijk en België blijven eveneens buiten de transactie. Zij zullen hun activiteiten onveranderd voortzetten als dochters van Hofima BV. De overname geschiedt onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

Bouwfonds en MAB streven er naar om de transactie in de komende maanden af te ronden. De periode die hierop aansluit zal worden gebruikt om te komen tot de nadere invulling van de nieuwe organisatie. Volgens planning zal de integratie op 1 januari 2005 zijn afgerond. Naar verwachting zal de overname geen nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

MAB wordt in deze transactie bijgestaan door JPMorgan.