LTO Nederland

NIEUWS VAN WLTO

Werkbezoek gedeputeerde Schipper aan WLTO Noord-Holland-Zuid, 15 juli 2004

Hans Schipper, gedeputeerde landbouw van de provincie Noord-Holland, brengt op donderdag 15 juli een werkbezoek aan de WLTO in het zuiden van Noord-Holland. De pers wordt van harte uitgenodigd bij het bezoek aanwezig te zijn.

Tijdens dit bezoek wil Hans Schipper zich op de hoogte stellen van de situatie rond het nieuwe glastuinbouwgebied Rijsenhout. De provincie speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van dit nieuwe glastuinbouwgebied. Volgens Schipper kan Nieuw-Rijsenhout, ook vanwege deligging bij de A4 en Schiphol, het "visitekaartje" worden van het Aalsmeerse productiegebied. "Daarbij moeten we de kosten in de hand zien te houden om een rendabele uitgifteprijs voor tuinders mogelijk te maken.", aldus Schipper.

Aalsmeer en omstreken is in de nota Ruimte door het rijk aangewezen als een van de vijf Greenports: toplocaties met eentuinbouwfunctie van internationaal belang die niet alleen behouden maar ook versterkt moeten worden. De provincie heeft het voortouw om dit beleidsmatig uit te werken en ruimtelijk te verankeren.
In de ochtend bezoekt Hans Schipper twee glastuinbouwbedrijven in De Kwakel en Kudelstaart. Deze twee ondernemers kiezen bewust voor dit gebied omdat het voor hen cruciaal is dat toeleveringsbedrijven, handelsbedrijven, onderzoeksinstellingen en afzet dicht in de buurt zijn. Zij zullen uitleggen waarom het zo belangrijk is dat het nieuwe glastuinbouwgebied Rijsenhoutsnel gerealiseerd wordt. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan een akkerbouwer in de Haarlemmermeer die extra inkomen vergaart uit de teelt van snijbloemen en vaste planten.
Tenslotte presenteert de WLTO vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroententeelt haar toekomstvisie aan gedeputeerde Schipper. Kern van dit rapport is dat de akkerbouw en de vollegrondsgroenteteelt in West-Nederland een goed toekomstperspectief hebben, mits ondernemers bereid zijn nieuwe zaken op te pakken en meer samen te werken. In het rapport staan suggesties voor de provinciale en landelijke overheid hoe ze het veranderingsproces kunnen ondersteunen. Aansluitend wordt er gediscussieerd over akkerbouw in het algemeen en die in de Haarlemmermeer in het bijzonder. Deze presentatie vindt plaats op het bedrijf van een akkerbouwer die koolzaad verbouwt om te gebruiken als biobrandstof. Tijdens het bezoek zal hij een demonstratie geven van de verwerking van het koolzaad tot olie die direct in de tractor gebruikt kan worden.


Noot voor de redactie (