Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
trcjz/2004/4748
datum
15-07-2004

onderwerp
Kamervragen in beslag genomen schildpadden
TRCDEP/2004/3607

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u het antwoord op de vragen van het lid Vos (GroenLinks) inzake het overbrengen van inbeslaggenomen schildpadden naar Diergaarde Blijdorp.

datum
15-07-2004

kenmerk
trcjz/2004/4748

bijlage

2030417180

Vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake het overbrengen van gesmokkelde schildpadden naar Diergaarde Blijdorp. (Ingezonden 5 juli 2004)

1.
VRAAG
Bent u ervan op de hoogte dat de AID onlangs in Nijmegen vijf zeldzame, gesmokkelde stralenschildpadden (Geochelone radiata) in beslag heeft genomen?

ANTWOORD
Ja.

2.
VRAAG
Is het waar dat deze stralenschildpadden niet zijn gerepatrieerd, zoals te doen gebruikelijk, maar (via LASER) zijn overgebracht naar Diergaarde Blijdorp om te worden opgenomen in een fokprogramma?

ANTWOORD
De inbeslaggenomen schildpadden zijn door de AID naar een opslaghouder in Vlissingen gebracht. Na opheffing van het beslag is besloten om de schildpadden niet te repatriëren, maar om ze over te brengen naar Diergaarde Blijdorp.

3.
VRAAG
Keurt u deze handelswijze goed ? Zo ja, waarom? Zo neen, welke stappen gaat u ondernemen om deze zeldzame dieren alsnog terug te brengen naar waar ze vandaan komen?

ANTWOORD
Repatriëring van inbeslaggenomen levende dieren naar het land van herkomst heeft de voorkeur. Om uiteenlopende redenen is repatriëring echter vaak niet mogelijk. Het komt voor dat er bezwaren van biologische of veterinaire aard zijn tegen terugzending naar het land van herkomst en het in het wild uitzetten van de dieren. Ook uit het oogpunt van dierenwelzijn kan repatriëring onwenselijk zijn, bijvoorbeeld als de dieren bij inbeslagname gewond zijn. De betrokken partijen bij de CITES-overeenkomst en de IUCN - World Conservation Union hebben richtsnoeren opgesteld aan de hand waarvan kan worden bepaald of repatriëring een reële optie is.

In het onderhavig geval bestond na opheffing van het beslag nog onduidelijkheid over het land van herkomst van de schildpadden. Repatriëring was op dat moment derhalve niet mogelijk. In overleg met de stichting Nationaal Onderzoek Dierentuinen is vervolgens besloten de dieren onder te brengen in een fokprogramma bij Diergaarde Blijdorp. Dit betreft een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten.
Momenteel wordt bloedonderzoek verricht aan de hand waarvan kan worden bepaald uit welk land de schildpadden afkomstig zijn. Zodra dat bekend is zal contact opgenomen worden met de autoriteiten van het land van herkomst om repatriëring van de schildpadden te bespreken.

4.
VRAAG
Hoe vaak komt het voor dat inbeslaggenomen dieren die op de CITES-lijst staan, worden overgebracht naar dierentuinen? Om welke dieren en welke aantallen dieren gaat het en welke dierentuinen zijn hierbij betrokken?

ANTWOORD
Om de in het antwoord op vraag 3 genoemde redenen is repatriëring naar het land van herkomst en uitzetting van de dieren in het wild vaak niet mogelijk. Er dient in dergelijke gevallen opvang gezocht te worden voor de dieren in opvangcentra of in dierentuinen. Jaarlijks wordt slechts een klein percentage van de inbeslaggenomen dieren die niet worden gerepatrieerd overgebracht naar dierentuinen. De overige dieren worden bij opvangcentra geplaatst. In 2003 hebben vijftig inbeslagnames van levende dieren plaatsgevonden. Het merendeel hiervan betrof vogels, in het bijzonder papegaaiachtigen en Surinaamse zangvogeltjes. Deze dieren zijn ondergebracht bij stichtingen als de stichting Nederlandse Opvang Papegaaien. Slechts twee inbeslaggenomen partijen levend koraal zijn ondergebracht bij een dierentuin, te weten Burgers Zoo. Indien een inbeslaggenomen dier geplaatst dient te worden bij een dierentuin, wordt via de stichting Nationaal Onderzoek Dierentuinen gezocht naar een dierentuin die het dier wil en kan opvangen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Kamervragen in beslag genomen schildpadden (PDF-formaat, 42 kB)


---