Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/3432
datum
15-07-2004

onderwerp
Mechanische kokkelvisserij
TRC 2004/5432

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 25 juni jl. heeft het kabinet zijn reactie op het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid bekend gemaakt. Omdat voor de mechanische kokkelvisserij geen mogelijkheden bestaan om voldoende snel te kunnen verduurzamen, heeft het kabinet besloten om de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee te beëindigen met ingang van 1 januari 2005.

Op 2 april 2004 heb ik voor de uitoefening van de mechanische kokkelvisserij een vergunningaanvraag in het kader van de Natuurbeschermingswet van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij ontvangen. Omdat het vorige beleid voor de schelpdiervisserij niet langer van kracht is, stel ik hierbij eenmalig de nieuwe voorwaarden vast waaronder de vergunningen (Natuurbeschermingswet en Visserijwet) voor mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee in 2004 verleend kunnen worden.

datum
15-07-2004

kenmerk
Viss. 2004/3432

bijlage

De volgende voorwaarden, die mede gebaseerd zijn op de inzichten uit het EVA II-onderzoek, zijn eenmalig van toepassing op de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee in 2004:
1. De vergunningaanvraag voor de mechanische kokkelvisserij zal worden getoetst aan het schelpdiervisserijbeleid zoals dat gold tot en met 2003, met uitzondering van het daarin neergelegde voedselreserveringsbeleid;
2. De voor Scholeksters te reserveren hoeveelheid voedsel wordt gebaseerd op de resultaten van EVA II, inhoudende dat per scholekster de ecologische voedselbehoefte (200 kilo kokkelvlees per vogel) wordt gereserveerd, waarbij tevens geldt dat iedere hectare meerjarige mosselbank voldoende voedsel biedt aan 35 Scholeksters;
3. Wat betreft de aantallen scholeksters ga ik conform het advies van de Beleidsadviesgroep EVA II uit van het voortschrijdend driejaarsgemiddelde waarbij, teneinde de populaties ontwikkelingskansen te bieden, een opslag van 10% geldt. 4. Teneinde de sublitorale kokkels geheel te reserveren voor eidereenden, is mechanische kokkelvisserij in het sublitoraal niet toegestaan.

Ik kies voor deze benadering omdat enerzijds een abrupte beëindiging van de mechanische kokkelvisserij, nadat gedurende tientallen jaren in de Waddenzee mechanisch op kokkels is gevist, de sector thans voor grote problemen stelt. Anderzijds stelt de omstandigheid van een groot kokkelbestand (44,51 miljoen kilo kokkelvlees) mij in de gelegenheid de kokkelsector eenmalig een hoeveelheid kokkels te laten opvissen, terwijl toch binnen de voedselreservering op basis van het EVA II-onderzoek wordt gebleven.
Met het eenmalige kader voor de afweging van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee in 2004 loop ik op geen enkele wijze vooruit op de inhoud van het nieuwe beleidsbesluit schelpdiervisserij, dat eind september aan u zal worden toegezonden.

De uitvoering van de kokkelvisserij in het najaar van 2004 in de Waddenzee wordt verder gereguleerd via het visplan en de voorwaarden die zijn opgenomen in de vergunningen die op basis van de Natuurbeschermingswet en Visserijwet worden verleend.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Mechanische kokkelvisserij (PDF-formaat, 35 kB)


---