Ministerie van Justitie

52 Britse katholieke priesters beschuldigd van kindermisbruik in 2003

In Engeland en Wales zijn vorig jaar 52 rooms-katholieke priesters beschuldigd van seksueel kindermisbruik. Dat heeft het Katholieke Bureau voor de Bescherming van Kinderen (COPCA) vandaag bekendgemaakt. Van de 52 priesters is er één ontslagen en nam er één zelf ontslag. Er werden geen gerechtelijke vervolgingen ingesteld.

Daarnaast zijn er ook een tiental klachten voor fysiek en emotioneel misbruik van kinderen gemeld. De Katholieke Dienst voor de Bescherming van Kinderen (COPCA) zei dat er verder nog 51 meldingen waren van ongepast gedrag ten opzichte van kinderen die na raadpleging van de politie en sociale diensten intern binnen de kerk werden behandeld. Volgens Eileen Shearer, een niet-katholieke onafhankelijke directeur van COPCA, toont het rapport aan dat de kerk het probleem van seksueel misbruik aanpakt.

Bescherming kinderen De RK-Kerk in Engeland en Wales heeft COPCA in het leven geroepen als uitvloeisel van het rapport van de commissie-Nolan, die de kerkelijke aanpak van seksueel misbruik door priesters heeft onderzocht. De commissie deed in 2001 83 aanbevelingen om de bescherming van kinderen in de kerk beter te waarborgen.
* Kijk voor meer informatie op de site van COPCA
* Klik hier om het om rapport te downloaden (Pdf-bestand)

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 15-07-2004