Ministerie van Justitie

Commissie gaat meisjesbesnijdenis opsporen en bestrijden

Het kabinet heeft besloten om meisjesbesnijdenis aan te pakken. Eén van de maatregelen daartoe is het instellen van een commissie bij de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg die een controlesysteem gaat ontwikkelen. Dit systeem moet een preventieve werking hebben en besnijdenis opsporen. Ook onderzoekt de RVZ de omvang van de problematiek van meisjesbesnijdenis in Nederland.

De commissie bestaat uit een aantal deskundigen op het gebied van vrouwelijke genitale verminking, medische antropologie, internationaal strafrecht en kindermishandeling. Ook nemen een gynaecoloog, een jeugdarts, een verpleegkundige, een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie en een vertegenwoordiger van de politie aan de commissie deel.

De commissie heeft tot taak om advies uit te brengen aan minister Hoogervorst over effectief signaleren, handhaven en opsporen van vrouwelijke genitale verminking. Cruciaal daarbij is de ontwikkeling van een controlesysteem dat een preventieve werking heeft en dat vrouwelijke genitale verminking tijdig opspoort. Tevens zal de RVZ een onderzoek uitvoeren naar de omvang van de problematiek van vrouwelijke genitale verminking in Nederland. De commissie brengt eind 2004 advies uit aan minister Hoogervorst van VWS.

* Kijk voor meer informatie op de site van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ)

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 15-07-2004