Ministerie van Justitie

OM eist celstraf tegen voormalig PSV-directeur Fons S.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Den Bosch achttien maanden celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Fons S. Ook vroeg het OM om een proeftijd van drie jaar, in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

Toenmalig PSV-directeur Fons S. was succesvol en gerespecteerd, tot hij mei vorig jaar van zijn voetstuk viel. S. kwam in beeld tijdens een grootschalig onderzoek naar seksueel misbruik in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Acht rechercheurs doen maandenlang onderzoek en al snel blijkt dat tientallen bezoekers van het park seks hadden met minderjarigen. En dat ze jongeren van 16 tot 18 jaar betaalden voor seks. Dat is allebei verboden.

Justitie legt de voormalige PSV-directeur ontucht met minderjarigen jongens ten laste. In drie gevallen zou het gaan om jongens onder de 16 jaar, in tweegevallen om jongens tussen de 16 en 18 jaar. Het OM legt S. ook poging tot zware mishandeling ten laste omdat hij onveilige seks zou hebben bedreven terwijl hij wist dat hij met HIV was besmet. In eerste instantie wilde justitie poging tot doodslag ten laste leggen, maar dat hield bij de rechter-commissaris geen stand.

S. heeft toegegeven seksuele contacten te hebben gezocht in het plantsoen, maar ontkent zich aan strafbare feiten schuldig te hebben gemaakt. S. voerde een aantal zaken op ter verdediging. "Zodra ik in maart 2001 wist dat ik hiv-besmet was, ben ik gestopt met onveilige seks", verklaarde S. tegenover de rechtbank. "Ik val niet op minderjarige jongens, maar op jonge mannen tussen de twintig en vijfentwintig jaar." Verder heeft S. zijn hoop gevestigd op gedragsdeskundigen die stellen dat hij niet aan een geestelijke stoornis lijdt noch seksverslaafd is en dat hij geen pedofiele neigingen heeft.

De veertigjarige S. is niet de eerste die zich moet verantwoorden in de Eindhovense zedenzaak. Justitie bestempelde tien mensen tot verdachten. De meeste van hen hebben inmiddels maanden gevangenisstraf gekregen.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 15-07-2004