Gemeente Purmerend

Fietsers krijgen voorrang op rotondes!

Met ingang van de zomervakantie

Fietsers en voetgangers krijgen voorrang op Purmerendse rotondes. Hiermee wil de gemeente eenduidigheid in de verkeerssituatie scheppen. Op veel plaatsen in Nederland krijgen fietsers en voetgangers al voorrang op rotondes. Vóór de zomervakantie laat de gemeente twee rotondes in Overwhere en één in De Gors aanpassen. Vanaf donderdag 15 of vrijdag 16 juli 2004 is de nieuwe voorrangssituatie van kracht.

Het gaat om aanpassing van drie rotondes:

* rotonde Hoornselaan/Burgemeester D. Kooimanweg
* rotonde Ds. M.L. Kingweg/Salvador Allendelaan
* rotonde Gorslaan/Purmerweg

De aanpassing is een behoorlijke klus. Zo worden op de drie genoemde rotondes fiets- en voetpaden verlegd. Er komt doorlopend 'rood fietsasfalt', nieuwe belijning en (zebra)markering. De oversteekplaatsen voor voetgangers worden verbreed tot vier meter en de verlichting krijgt een andere plek. Kabels en leidingen worden omgelegd en waar nodig moeten bomen en/of beplanting wijken. Langs de vier toeritten tot de rotonde komen tijdelijk gele waarschuwingsborden die het verkeer attent maken op de gewijzigde voorrang.

De voorrang op de rotondes wordt vlak na elkaar gewijzigd. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer enig ongemak ondervinden. Soms gaat er namelijk een afslag dicht. Het verkeer moet dan een volgende afslag nemen. Om de markeringen aan te brengen, worden de rotondes drie avonden/nachten (12, 13 en 14 juli 2004) voor al het verkeer afgesloten. Wanneer de werkzaamheden precies starten, is op dit moment nog niet bekend.