Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 4 juni 2004

NAi krijgt gevelsieraad: The Hermitage van Woods Onthulling 15 juli 2004

Tentoonstelling in Showroom MAMA: City City Bang Bang Opening 15 juli 2004 (t/m 25 juli)

Dat beeldende kunst en architectuur nauw met elkaar verbonden zijn, bewijst 'The Hermitage', een zeven meter lange installatie uit staal en zink van de Amerikaanse visionaire architect Lebbeus Woods (1940). Deze tot nu enige monumentale sculptuur van Woods schonk de TU Eindhoven onlangs aan het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).'The Hermitage' wordt aan de Jongkindstraat zijde van het langgerekte depotgebouw bevestigd en zal op 15 juli onthuld worden. Naar aanleiding hiervan opent Showroom Mama in de nabijgelegen Witte de Withstraat diezelfde dag de multidisciplinaire tentoonstelling 'City City Bang Bang'. Daarin geeft een aantal jonge (video)kunstenaars, architecten en performers een kritische visie op de Westerse stad, geïnspireerd door het gedachtegoed van Lebbeus Woods. In en rond Museumwoning Sonneveld, gelegen aan de Jongkindstraat, zal ook een aantal installaties geplaatst worden.

Woods
In 1976 keerde Woods het werkelijke bouwen om principiële redenen de rug toe. Sindsdien verkent hij de verborgen mogelijkheden, wensen en verlangens die in de bouwpraktijk verdrongen worden. Woods ontwerpt een eigen wereld waarin hij science fiction-achtige beelden combineert met abstracte vormen. Zijn uitgangspunt is een holistisch wereldbeeld, waarin architectuur, kunst, filosofie, technologie en natuurwetenschap geïntegreerd worden.Woods neemt al enkele decennia een belangrijke plaats in het internationale architectuurdebat in. Zijn projecten worden regelmatig gepubliceerd en tentoongesteld. Zo werd 'The Hermitage' opgenomen in 'Design Culture Now', de catalogus van de eerste nationale Amerikaanse Design Triënnale (Cooper-Hewitt / National Design Museum 2000).

Eindhoven
'The Hermitage' ontstond in 1999 uit een samenwerkingsverband van de TU Eindhoven en de MU Art Foundation. Woods werd gevraagd een gevelobject voor MU te ontwerpen. Hij maakte een abstracte "kluizenaarscel", die de spanning verbeeldt tussen individuele expressie en publiek vertoon. Het kunstwerk werd voor een periode van twee jaar als een tijdelijke installatie aan de gevel van de Witte Dame in Eindhoven bevestigd en daarna opgeslagen. Enkele maanden geleden schonk de TU Eindhoven 'The Hermitage' aan het NAi.

Aan 'City City Bang Bang' in Showroom Mama participeren Jan van Nuenen, Jo van der Spek, De HuMobisten, Iris de Kievith en Iris Schutten (Architectuurwerkplaats de Ruimte), Jan Jongert (2012 architecten) en studenten van de St Joost Academie. Voor meer info www.showroommama.nl .

De herinstallatie van de Hermitage wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Fondel Finance Rotterdam en CBK Rotterdam.
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok (perscontacten), tel 010-4401255 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over TITEL

NAi persbeelden