Gemeente Dordrecht

Persbericht Dordrecht
De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht

Beiaardier uit Berlijn bespeelt Dordtse klokken
Donderdagavond 15 juli is de uit (West-) Berlijn afkomstige Amerikaanse beiaardier Jeffrey Bossin te gast tijdens het concert op de beiaard van de Grote Kerkstoren. Vanaf half acht mogen vrijwilligers mee de toren op om de klokken te luiden. Een leuke bezigheid voor jong en oud. Het concert van Jeffrey Bossin begint om 20.00 uur en is het best te beluisteren op de bankjes rond het Maartensgat en op de Pottenkade. Bossin speelt moderne composities die oorspronkelijk voor beiaard geschreven zijn. Na afloop van het concert is er gelegenheid met de beiaardier kennis te maken en wordt gratis koffie verstrekt in 't Klockhuys, aan de voet van de toren.

Toelichting op het programma
De in Berlijn woonachtige Amerikaanse beiaardier Jeffrey Bossin speelt een programma met louter oorspronkelijk voor beiaard geschreven composities van moderne snit. Daarbij is gaat het in het tweede gedeelte van het programma om werken die speciaal aan hem opgedragen zijn. Met name in Amerika kent de beiaardcultuur een andere geschiedenis dan in Europa. Dat komt tot uiting in de bouw van grotere carillons en dat heeft weer gevolgen voor de muziek die daarvoor gecomponeerd is. Over het algemeen gaat de Amerikaanse muziek in vergelijking met de Europese beiaardmuziek meer uit van de nagalm van de klokken. Daardoor is de muziek doorgaans rustiger en minder virtuoos. Wie vanavond herkenbare muziek verwacht, zal teleurgesteld uitkomen. Maar wie eens iets anders wil dan gebruikelijk, zal kunnen ervaren dat ook moderne muziek verrassende elementen in zich herbergt.


----------------------------------------------------------------------------------------------------redactie/informatie: Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Dordrecht
e-mail: info@bellmoods.com
tel. 0182 ­ 387079 of mobiel: 06 ­ 5342 5680
Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht