Gemeente Soest

Soest stelt rapport Luchtkwaliteit vast

Datum: 15/07/2004

Luchtkwaliteit enkele doorgaande wegen niet goed

De luchtkwaliteit langs enkele doorgaande wegen in Soest voldeed in 2003 niet aan de wettelijke grenswaarden. Dit blijkt uit het rapport Luchtkwaliteit, dat onlangs door burgemeester en wethouders is vastgesteld. Het gaat hier om de grote doorgaande wegen in Soest en Soesterberg zoals de A28, de Biltseweg, Soesterbergsestraat, de N221 en het traject Vredehofstraat-Middelwijkstraat-Birkstraat. De grenswaarde voor stikstofdioxide wordt langs deze wegen overschreden hetgeen eventueel nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Jaarlijkse rapportage
De gemeente Soest heeft de wettelijke plicht om jaarlijks te rapporteren over de luchtkwaliteit. Dit spitst zich toe op de luchtkwaliteit langs de doorgaande wegen van Soest en Soesterberg, aangezien het verkeer de grootste bron van luchtverontreiniging is. Langs de volgende wegen wordt de grenswaarde voor stikstofdioxide overschreden:

* A28 Soesterberg (Plesmanstraat, Kampweg, Mercury, Gemini)
* Biltseweg

* Soesterbergsestraat

* N221 (Koningsweg, Ossendamweg, Vondellaan, Birkstraat tot einde bebouwde kom)

* Traject Vredehofstraat, Burg. Grothestraat, Van Weedestraat, Steenhoffstraat, Middelwijkstraat, Torenstraat, Kerkstraat, Birkstraat tot einde bebouwde kom)

* Nieuweweg

* Koninginnelaan (van Nieuwstraat tot kruispunt met Vredehofstraat).

Daling verwacht
De overschrijding is dermate klein dat er op dit moment geen noodzaak bestaat tot het nemen van maatregelen. Tot 1 januari 2010 geldt er een overgangstermijn voor overschrijdingen van de grenswaarden voor stikstofdioxiden. Na deze datum mag de grenswaarde voor stikstofdioxide niet meer worden overschreden. Omdat auto's steeds schoner worden, is de verwachting dat de stikstofdioxidewaarden de komende jaren zullen dalen.

Fijn stof en overig
De grenswaarde voor fijn stof wordt nagenoeg op dezelfde plaatsen overschreden als hierboven genoemd. De overschrijdingen van de grenswaarden voor fijn stof zullen op landelijk niveau worden aangepakt, aangezien de overschrijdingen grotendeels zijn toe te schrijven aan bronnen van buiten de gemeente.

Voor de overige luchtkwaliteitseisen (o.a. benzeen, koolmonoxide) zijn geen overschrijdingen geconstateerd.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer