Centrum voor Werk en Inkomen


15 juli 2004

Aantal werkzoekenden blijft dalen

Nieuwsflits Arbeidsmarkt juni 2004

Eind juni 2004 stonden 691.100 niet-werkende werkzoekenden (nww) bij CWI ingeschreven, 7.200 (-1%) minder dan vorige maand. In tegenstelling tot vorig jaar is nu al voor de derde opeenvolgende maand sprake van een daling van het aantal nww. Onder jongeren bedroeg de daling 1.500 (-2.8%). Het aantal werkzoekenden dat langer dan 12 maanden zonder baan zit blijft echter stijgen, in juni ging het om een stijging van 4.300 (+1.2%) werkzoekenden.
Uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking bedroeg het aantal nww eind juni 9.1%.

In bijna alle regios, met uitzondering van West-Brabant, daalde het aantal nww in juni. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen in vrijwel alle regios sprake was van een toenemend aantal nww.

Het aantal werkzoekenden is net als vorige maand het sterkst afgenomen onder bouwvakpersoneel (-4.5%), beleidsadviserend personeel (-2.8%), horecapersoneel (-2.6%) en geschoold installatie- en montagepersoneel (-2.6%). Creatief personeel is de enige beroepsgroep waar het aantal werkzoekenden toegenomen is (+1.9%).

In de eerste helft van 2004 werden 114.900 vacatures bij CWI ingediend, dat is 19.7% meer dan in de overeenkomstige periode van 2003. Daarnaast werden nog eens 89.671 vacatures rechtstreeks door werkgevers op werk.nl geplaatst.

Door CWI werden 33.040 ontslagvergunningen verleend in de periode januari t/m juni 2004. Ontslagvergunningen werden in 70% van de gevallen verleend om bedrijfseconomische redenen.
* Nieuwsflits Arbeidsmarkt juni 2004

Technische toelichting
Vandaag publiceert het CBS cijfers over de werkloze beroepsbevolking in zijn persbericht op de website. Vandaag publiceert CWI zijn 'Nieuwsflits arbeidsmarkt' met cijfers over de niet-werkende werkzoekenden.
Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel.