Politie Friesland

Politieberichten 14/7 (13.00 uur) t/m 15/7 (07.00 uur).

Fryslân 15-07-2004 - Voor meerdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie tel: 0900 8844

Leeuwarden: oplichter aangehouden
Dinsdagochtend heeft de politie een 25-jarige inwoner van Beetgumermolen in zijn woning aangehouden. De man wordt er van verdacht dat hij op diverse locaties, meestal woningen, aanbelde met het verhaal dat hij zonder benzine stond. Hierop volgde de vraag of hij even mocht bellen. Als dit mocht, dan kreeg hij echter niemand aan de telefoon. Hierop vroeg hij of hij geld mocht lenen voor benzine. Dit ging om bedragen tussen de vijf en vijftien euro. Hij zou het geld de volgende dag terugbrengen. Dit bleef er steeds bij. Hierop hebben acht mensen aangifte gedaan bij de politie. De oplichting vond in eerste instantie veelvuldig in Leeuwarden. Daarna bleek dezelfde handelwijze te zijn toegepast in Dronrijp en Menaldum. In totaal zijn waarschijnlijk tientallen mensen door de verdachte gedupeerd. De verdachte gaf zelf aan dat hij twee tot drie woningen per dag bezocht. Dit deed hij in ieder geval van half mei van dit jaar tot en met de dag van aanhouding (13 juli). De reden van de oplichting is chronisch geldgebrek. De man wordt vandaag voorgeleid bij de officier van justitie.

Leeuwarden: winkeldievegge en vernieling kleding
Woensdag omstreeks 12.40 uur werd in een warenhuis aan de Nieuwestad een 37-jarige inwoonster van Franeker aangehouden. Zij had een weaver door een kledingstuk getrokken. Aangifte hiervan werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Leeuwarden. Afgehandeld via Kort-Om.

Terschelling-West: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 13.10 uur werd in een kledingzaak aan de Katowicelaan een 26-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden voor winkeldiefstal. De man had kleding weggenomen en ook bij een andere kledingzaak aan de Heereweg. Aangifte werd gedaan door een 47-jarige inwoner van Terschelling-West en een 57-jarige inwoonster van Nes. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: straatroof
Woensdag om ongeveer 14.15 uur liep een 43-jarige inwoner van Leeuwarden op de Tweebaksmarkt. Op een gegeven moment werd hij in een steegje getrokken en werd zijn portemonnee gestolen. Onder bedreiging met een mes moest hij zijn portemonnee afgeven. De daders zijn weggevlucht op een fiets. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Kornwerderzand: snelheidsovertreding
Woensdag omstreeks 14.35 uur werd op de Rijksweg A& geconstateerd, dat een 29-jarige automobilist uit Emmen daar reed met een gecorrigeerde snelheid van 127 km per uur, terwijl ter plaatse 70 km per uur is toegestaan. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: winkeldief aangehouden
Woensdag omstreeks 14.45 uur werd in een supermarkt aan de Singel een 59-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had etenswaren weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 40-jarige inwoner van Sneek. Kort-Om.

Dokkum: dieverse overtredingen
Woensdag omstreeks 15.20 uur werd op de Rondweg-noord een 38-jarige automobilist uit Paesens gecontroleerd. Achter de auto zat een aanhangwagen. De bestuurder had geen aantekening rijbewijs E en de binnenspiegel van de auto ontbrak. Ook was de losbreekreminrichting van de aanhangwagen niet deugdelijk bevestigd en de verlichting van de aanhangwagen was ook niet in orde. De APK van de auto was tevens verlopen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt voor de APK en voor het ontbreken van een E-rijbewijs.
Boornzwaag: diefstal tandemasser aanhangwagen
In de nacht van dinsdag op woensdag werd vanaf een parkeerplaats bij een boorhuis aan de Wielenlaan een tandemasser aanhangwagen weggenomen. Het terrein is afgesloten door middel van een slagboom. Mogelijk zat er geen huif op de aanhangwagen en kon deze onder de slagboom door. Eigenaar van de aanhangwagen is een 51-jarige inwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 15.10 uur reed een 40-jarige fietser uit Leeuwarden op het fietspad van de Schrans en reed bij de kruising met de Oostergoweg hoogstwaarschijnlijk door rood licht. Een stadsbus komende vanuit de richting Oostergoweg kreeg wit licht en reed dus door richting Stationsweg. Hierdoor botste de fietser tegen de bus. Met een behoorlijke hoofdwond is hij per ambulance overgebracht naar MCL Zuid.

Damwoude: bezit drugs
Woensdag omstreeks 20.45 uur werd op de Hoofdweg een 24-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde gecontroleerd. Bij onderzoek werden een aantal zakjes, mogelijk drugs aangetroffen (12 gram in totaal) De drugs zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht.

Drachten: dief aangehouden
Donderdag omstreeks 00.40 uur werd melding gedaan, dat tijdens een feestje op de Zuiderdwarsvaart een persoon enkele gsms had gestolen. Een van de slachtoffers had haar eigen nummer gedraaid en deze ging af in de jas van de dief. Toen deze ermee werd geconfronteerd werd hij wat agressief, maar gaf toch vier gestolen gsm aan de eigenaren terug. Aangehouden is een 18-jarige inwoner van Drachten. Er wordt nog wel een digitale camera en een tas met inhoud vermist. Aangifte werd gedaan door een 14-jarige inwoonster van Drachten.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Donderdag omstreeks 02.20 uur ging het inbraakalarm af bij een kantoor aan de Oostergoweg. De beveiligingsdienst was reeds aanwezig. Door het vernielen van een raam konden de daders binnenkomen. In acht kantoorruimten heeft men de zaak overhoop gehaald. Weggenomen zijn 13 computerkasten en bij de receptie werd nog een flatscreen weggenomen. Aangifte moet nog worden opgenomen.

Leeuwarden: bedreiger aangehouden
Woensdag omstreeks 19.50 uur is een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij zou in een bedrijfspand aan de Wirdumerdijk een 27-jarige medewerker van het bedrijf hebben bedreigd. De verdachte is overgebracht naar het bureau en een onderzoek zal worden ingesteld. Hierna is de man in verzekering gesteld.