Den Haag, 15 juli 2004

Vragen van het lid Koenders aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie en de minister van Binnenlandse Zaken

over het Britse "Butler-report"

1. Heeft u kennis genomen van de publicatie van het Britse Butler report , inzake onderzoek naar de inlichtingenvergaring en -beoordeling ten aanzien van de dreiging met massavernietigingswapens door Irak, in het Verenigd Koninkrijk ?

2. Geeft het rapport Butler het kabinet aanleiding om opnieuw te verifiëren op basis van welke buitenlandse inlichtingen zij de dreiging met massavernietigingswapens door Irak heeft beoordeeld? Zo ja waarom? Zo nee waarom niet ?

3. Hoe beoordeelt u de motivatie van Lord Butler dat het van groot belang is om volledige openbaarheid te betrachten ten aanzien van het Britse parlement en het publiek in deze en dat daarom de stap is genomen om belangrijke inlichtingen openbaar te maken?

4. Deelt u de opvatting dat het ook voor Nederland van publiek belang is om een zo groot mogelijke openbaarheid te betrachten ten aanzien van de wijze waarop de Nederlandse beoordeling ten aanzien van de dreiging met massavernietigingswapens door Irak heeft plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet?

5. Wat is uw oordeel over:

A) de uitspraak van Lord Butler dat er slechts beperkte inlichtingen beschikbaar

waren met betrekking tot de pogingen van Irak de nucleaire- en raket programma s te herstarten;

B) zijn conclusie dat inlichtingenrapporten die de productie van biologische wapens in Irak bewezen achtten niet accuraat waren;

C) zijn conclusie dat er geen recent intelligence was waaruit bleek dat Irak een urgenter en groter gevaar was vanwege mogelijk bezit van massavernietigingswapens dan sommige andere landen;

D) zijn oordeel dat het een ernstig gebrek is dat in het Britse rapport van september 2002 (onder meer met betrekking tot de 45 minuten claim ) de thinness of the intelligence niet werd meegenomen;

E) zijn oordeel dat er een probleem was met de effectieve toepassing van de normale controle procedures ter verifiëring van inlichtingen?

Heeft informatie van de Britse inlichtingendiensten op deze specifieke punten A t/m E mede de basis gevormd voor uitlatingen gedaan door de verschillende leden van het kabinet ten aanzien van de dreiging met massavernietigingswapens van Irak? Zo ja, in welke mate en op welke manier?

5.

Heeft Nederland op alle relevante punten uit het Butler rapport de via het Verenigd Koninkrijk ontvangen informatie altijd eigenstandig laten verifiëren door de MIVD en AIVD? Zo nee, waarom niet?

6.

Vereisen de conclusies van het rapport van Lord Butler een nadere nuancering van de door de Nederlandse regering gedane uitspraken over de dreiging met massavernietigingswapens door Irak, met betrekking tot zowel de periode voor als na de uiteindelijke inval in Irak?

Butler report , BBC, 14-07-04

Serious flaws in Iraq intelligence , BBC, 14-07-04