--------------------------------------------------------------------------
BEA Systems helpt Gemeente Amsterdam niveau van e-government in Nederland 
                              te verbeteren                               
--------------------------------------------------------------------------
Geavanceerd portaal biedt burgers, ondernemers en ambtenaren eenvoudige toegang tot diensten en informatie

Amstelveen, 15-07-2004

BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS), leverancier van applicatie-infrastructuursoftware, heeft bekend gemaakt dat Gemeente Amsterdam diverse nieuwe online portals heeft gelanceerd met informatie en interactieve diensten voor burgers, ambtenaren en bedrijven. Deze portals draaien op een centrale IT-infrastructuur, Portaal Amsterdam genaamd, die gebouwd is op BEA WebLogic Platform 8.1.

Portaal Amsterdam maakt integratie mogelijk van de verschillende stadsdelen en gemeentelijke dienstverleners. Met WebLogic Platform 8.1 kan Gemeente Amsterdam beveiligde toegang bieden tot zeer gepersonaliseerde informatie en diensten, wat de gemeente helpt bij het halen van de doelstellingen die het Nederlandse rijk heeft gesteld voor de publieke dienstverlening via internet. De keuze voor BEA Systems werd gemaakt na een grondig evaluatie, waarbij diverse afdelingen binnen de Gemeente Amsterdam betrokken waren.
Eén van de doelstellingen van de Gemeente Amsterdam is om de dienstverlening richting burgers en ambtenaren te verbeteren, met gebruik van moderne technologie en webservices. "De Gemeente Amsterdam bestaat uit een centraal stadsbestuur, veertien relatief onafhankelijke stadsdelen en veertig gemeentelijke dienstverleners. Bovendien hebben we zo'n 170 verschillende websites. De integratie van de vele webapplicaties en informatiesystemen is essentieel voor een geavanceerd niveau van online informatie en diensten," legt Arjen Hof uit, programmamanager e-government bij Gemeente Amsterdam. "Net zo belangrijk is beveiligde toegang tot gegevens en interactieve diensten. BEA WebLogic 8.1 is een platform dat de integratie-, authenticatie- en authorisatie-mogelijkheden biedt die we nodig hebben en onze eindgebruikers vragen."

Momenteel draaien verschillende portals op Portaal Amsterdam: Loket Amsterdam, WOZ Online, Intranet II en Andreas, een documentmanagementproject. Loket Amsterdam bevat 'loketten' voor burgers en ondernemers (Ondernemersloket) waardoor zij 24 uur per dag, zeven dagen per week zaken kunnen doen met de gemeente. Eigenaren van onroerend goed gebruiken WOZ Online om de gegevens voor de onroerendezaakbelasting (OZB) te bekijken en indien nodig te veranderen. De ambtenaren van de stad hebben via Intranet II toegang tot gemeentelijke gegevens en documenten, en Andreas is ontwikkeld om het bestuurlijke besluitvormingsproces te vernieuwen.
Portaal Amsterdam biedt de centrale infrastructuur voor deze portals en zorgt voor beveiligde toegang tot persoonlijke en zakelijke gegevens. De portals zijn dankzij Portaal Amsterdam ook eenvoudig uit te breiden met gegevens en functionaliteiten van andere diensten. Tegelijkertijd kunnen dienstverleners of stadsdelen componenten van bestaande portals eenvoudig gebruiken om hun eigen webapplicatie te verrijken.
"We zien dat steeds meer Europese overheidsinstellingen, waaronder het Belgische FEDICT, de Republic of Ireland en het Italiaanse Ministerie van Financiën, BEA-oplossingen gebruiken om hun operationele efficiëntie en dienstverlening te verbeteren," aldus Robert Brusse, general manager Nederland bij BEA Systems. "In 2007 moet 65% van de publieke dienstverlening via internet plaatsvinden, en de Gemeente Amsterdam is dankzij Portaal Amsterdam goed op weg om deze doelstelling te halen." BEA speelt een belangrijke rol in de technologie-initiatieven van overheidsinstellingen. Met het BEA WebLogic 8.1 Platform kunnen de IT-organisaties van overheden hun applicatie-infrastructuur vereenvoudigen, samenvoegen en uitbreiden. BEA's platform is gebaseerd op open standaarden en is ontwikkeld om overheidsinstellingen te ondersteunen bij het behalen hun doelstellingen, of dat nu op het gebied van e-government, supply chain management of business process management is, sneller en kosteneffectiever te realiseren.

--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------
Over BEA
BEA Systems, Inc. (Nasdaq: BEAS) is marktleider in applicatie-infrastructuursoftware en biedt de softwarebasis waarmee duizenden bedrijven profiteren van service-oriented architectures. Ruim 15.000 klanten over de hele wereld gebruiken BEA's software, waaronder het merendeel van de Fortune Global 500. BEA en de WebLogic en Tuxedo merken behoren tot de meest betrouwbare namen in de markt.

BEA heeft haar hoofdkantoor in San José, Californië en heeft 71 kantoren in 34 landen. In de Benelux is BEA gevestigd in Amstelveen, Nederland en Zaventem, België. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken op www.bea.com.
# # #