Stichting Natuur en Milieu

Amsterdam/Utrecht, 15 juli 2004

Zelfs ontvlooiïngsmiddel voor honden en katten aangetroffen Veel bleekselderij bevat verboden bestrijdingsmiddelen

Dertien van de vijfendertig monsters bleekselderij in supermarkten bevatten bestrijdingsmiddelen die in de Nederlandse teelt verboden zijn. Dat blijkt uit metingen in opdracht van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en vereniging van consumenten Goede Waar & Co. In vier monsters werd de Warenwetnorm voor resten landbouwgif overschreden.

De milieu- en consumentenorganisaties laten regelmatig groenten en fruit testen in het kader van de campagne Weet wat je eet. Doel is om, met het oog op milieu en gezondheid, consumenten te informeren en supermarkten aan te sporen zich aan de wet te houden.

De monsters bleekselderij werden genomen bij telkens vijf winkels van zeven verschillende supermarktketens en zijn door een onafhankelijk instituut onderzocht.

Albert Heijn het best, Edah en Dirk van den Broek het slechtst Albert Heijn scoorde het best. In geen van de vijf monsters bleekselderij werden met deze test resten bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Dirk van den Broek presteerde het slechtst. Drie monsters bevatten landbouwgif dat in de Nederlandse teelt verboden is en bij twee daarvan werd de Warenwetnorm overschreden. Edah deed het niet veel beter met vier monsters met verboden bestrijdingsmiddelen, waarvan bij één de Warenwetnorm werd overschreden.

Opvallend was de vondst van het in Nederland verboden middel lufenuron in bleekselderij van Plus. Dit is een vlooienbestrijdingsmiddel voor huisdieren.

Illegale middelen in Spaanse én Nederlandse bleekselderij De milieu- en consumentenorganisaties zijn geschrokken van de grote hoeveelheid monsters (37 procent) met in ons land verboden bestrijdingsmiddelen.

Een deel van de bleekselderij met in Nederland verboden stoffen is afkomstig uit Spanje waar deze stoffen wel zijn toegelaten. Drie van de vier monsters bleekselderij waarin de Warenwetnorm werd overschreden waren echter afkomstig van Nederlandse telers.

Bovendien werd in drie winkels van Dirk van den Broek en één van C1000 het in de Nederlandse teelt verboden gif vinchlozolin aangetroffen op Nederlandse bleekselderij. Vinchlozolin is een bekende hormoonverstorende stof die op dit moment in Europa ter discussie staat. Uiterst kleine hoeveelheden kunnen het hormoonstelsel ontregelen en de ontwikkeling van de hersenen verstoren.