Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Medaille-uitreiking United Nations Mission in Liberia

De commandant der Zeemacht in Nederland, vice-admiraal J. van der Aa, reikt op donderdag 15 juli de 'Herinneringsmedaille Vredesoperaties' uit aan 215 militairen. De militairen hebben van november 2003 tot februari 2004 deelgenomen aan de 'United Nations Mission in Liberia' aan boord van het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam.

De medaille wordt uitgereikt aan tweehonderd militairen van de Koninklijke Marine en vijftien van de Koninklijke Landmacht. De ceremonie vindt plaats aan boord van Hr.Ms. Rotterdam in de marinehaven van Den Helder.

Tijdens deze missie voorzag de Rotterdam in een medische faciliteit met beperkte chirurgische capaciteit voor de aanwezige VN-medewerkers en -militairen totdat adequate medische voorzieningen op het land waren opgebouwd.

Daarnaast heeft het schip goederen, voertuigen en troepen van de hoofdstad Monrovia naar de kuststeden Buchanan en Harper vervoerd. Daarbij werd gebruik gemaakt van de eigen landingsvaartuigen. Ook werd het nodige civiele werk verricht. De zeekaarten voor de haven van Monrovia werden bijvoorbeeld voor het eerst sinds tientallen jaren bijgewerkt, en ongeveer 220 Liberiaanse vluchtelingen werden gered toen hun schip dreigde te vergaan.