NOS mocht Telegraaf programmagegevens weigeren

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 15-07-2004

De opdracht van de NMa aan de NOS om programmagegevens aan De Telegraaf te verstrekken, is vandaag door het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigd.

De Telegraaf verzocht inmiddels meer dan zes jaar geleden de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en de Holland Media Groep (HMG) hun wekelijkse programmaoverzichten ter beschikking te stellen. Toen deze weigerden wendde De Telegraaf zich in 1998 tot de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa).
De NMa stelde vast dat NOS en HMG hiermee misbruik van een economische machtspositie maakten en gaf begin 2000 NOS en HMG het bevel op straffe van een dwangsom de programmaoverzichten tegen redelijke voorwaarden aan De Telegraaf te verstrekken. Het hiertegen gemaakte bezwaar en het beroep bij de rechtbank Rotterdam mochten de NOS niet baten.

In hoger beroep oordeelde het College van Beroep echter anders in het licht van de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. Een onderneming als de NOS die een intellectueel eigendomsrecht heeft op bepaalde gegevens, maakt pas misbruik van haar economische machtspositie indien zij deze gegevens weigert aan een andere onderneming die hiermee nieuwe producten of diensten wil aanbieden. Niet duidelijk is dat de programmagids die De Telegraaf van plan is als bijlage bij zijn weekendeditie te voegen, een dergelijk nieuw product is. In wezen lijkt De Telegraaf zich te willen beperken tot het op de markt brengen van een product dat de omroepen reeds aanbieden.

Daarom heeft het College de NOS in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Voor de HMG liep de procedure anders. Volgens de rechtbank Rotterdam maakte HMG, die zich november 1998 alsnog bereid had verklaard met De Telegraaf te onderhandelen, nadien geen misbruik van economische machtspositie. Die uitspraak van de rechtbank is in hoger beroep door het College van Beroep op 7 mei jl. bevestigd (LJNnr. AO9594). Ook al bleven de onderhandelingen tussen de HMG en De Telegraaf zonder resultaat, daaruit blijkt nog geen leveringsweigering van de HMG en dus op zich geen reden voor de NMa om de HMG onder dwangsom op te dragen de programmagegevens aan De Telegraaf te verstrekken.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AQ1727

Zie het origineel