INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Japan koopt stemmen

Vleesverkoop bedreigt Internationale Walvisvaart Commissie

Den Haag - Sorrento, Italië - 15 juli 2004
Op de vooravond van de 56e jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), krijgen de grote walvissen van onze planeet volgens het IFAW-Internationaal Dierenfonds (International Fund for Animal Welfare) te maken met een steeds groter wordende bedreiging van de Japanse regering en de landen die zij op een zeer agressieve wijze geworven heeft om zich aan te sluiten bij de IWC.

Afgevaardigden van ongeveer 50 landen komen volgende week in Sorrento tezamen voor de IWC-vergadering. Vooraanstaande onderzoekers hebben onlangs nieuwe informatie bekend gemaakt die aangeeft dat het vlees van de bedreigde walvissen verkregen uit de illegale jacht nog steeds bestemd is voor Japanse markten.

Meer dan 15.000 walvissen zijn door Japan, Noorwegen en IJsland gedood sinds het door het IWC ingestelde moratorium (tijdelijk verbod) in 1986. Ondanks herhaaldelijke resoluties van het IWC gaat Japan door met het doden van honderden walvissen elk jaar in de wateren rond Antartica. In deze wateren - het noordelijke deel van de Grote Oceaan en de Zuidelijke Oceaan - zijn door het IWC in 1992 internationaal erkende walvisreservaten ingesteld.

Onderzoeker Dr. C. Scott Baker en een team van wetenschappers van de Universiteit van Auckland hebben onlangs nieuwe informatie bekendgemaakt, gebaseerd op DNA-analyse van productmonsters, die erop wijzen dat vlees van de beschermde Noorse vinvis verkocht is op de Japanse markt tussen 1998 en 2003. Ondanks de verzekering van de Japanse regering dat dit niet aan de orde is. 'Het lijkt erop dat we een rokende harpoen hebben gevonden, 'geeft Naoko Funahashi aan, de Japanse vertegenwoordiger van het IFAW en lid van het Japanse onderzoeksteam. 'De meest waarschijnlijke bron van dit walvisvlees is de illegale jacht.'

Het IFAW en andere dier-en natuurbeschermingsorganisaties hebben al jaren kritiek op de weigering van Japan om zich te houden aan IWC resoluties. Momenteel heerst onder deze organisaties de bezorgdheid dat pressietactieken en Japanse pogingen om stemmen te kopen het IWC als instantie zouden kunnen ondermijnen. De afgelopen jaren heeft Japan zich openlijk gericht op kleine, ontwikkelende landen met een wereldwijde campagne om stemmen te kopen. Met deze campagne worden nieuwe IWC-leden uit Afrika, de Cariben en de Zuidzee eilanden geworven om met Japan mee te stemmen in de IWC in ruil voor ontwikkelingshulp en hulp bij de visserij. Andere landen worden aangemoedigd om zich te onthouden van de bijeenkomst van de IWC of afwezig te blijven.

'Japan kan daadwerkelijk zijn weg kopen naar een meerderheid volgende week', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor. 'Dit zou een ramp zijn voor de walvissen, voor dit forum en voor andere internationale instituten. Japan doodt beschermde walvissen, verkoopt illegaal walvisvlees en doet aan stemmenkoperij. Japan moet gestopt worden.'

Einde