Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 15 juli 2004

* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Zuid en Feijenoord-Ridderster ontmantelde woensdagmiddag hennepkwekerijen in de Millinxstraat, Dordtselaan en Kleine Kreek. In de Millinxstraat werden 540 hennepplanten aangetroffen. Tevens bleek dat er in diverse andere kamers van de woning, die niet was bewoond, voorbereidingen waren getroffen voor de aanleg van kwekerijen. De hennepplanten en de groei-apparatuur werden in beslag genomen en later vernietigd. De elektriciteitsvoorziening werd afgesloten wegens diefstal van stroom. Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem werd in een woning aan de Dordtselaan ook een hennepkwekerij aangetroffen. De net geoogste toppen van enkele honderden hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen. Ook de stroomtoevoer werd afgesloten wegens geknoei bij de elektriciteitsmeter om. Tegen een in de woning aanwezige 34-jarige Rotterdammer werd op grond van de Opiumwet proces-verbaal opgemaakt. Na meldingen over stankoverlast werd op de Kleine Kreek eveneens op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld. In enkele kamers werden in totaal 1136 henepplanten en op de zolder 500 net geoogste henneptoppen gevonden. De planten en de groei-apparatuur werden in beslag genomen. Vijf in de woning aanwezige personen, in leeftijd variërend van 23 tot 33 jaar, werden aangehouden op grond van de Opiumwet. Na opgemaakt proces-verbaal werd het vijftal in de loop van de vooravond weer op vrije voeten gesteld.


* BROMFIETSCONTROLE
Politiepersoneel van het Wijkteam Bospolder-Tussendijken (district Rotterdam-West) hield donderdagmiddag en -avond, samen met collega's van de Verkeerspolitie, bromfietscontroles. In totaal werden zo'n dertig bromfietsen en -scooters gecontroleerd en enkele auto's, waarbij 46 bekeuringen werden uitgeschreven voor onder meer overschrijding constructiesnelheid, teveel geluid, geen helm op, geen verzekering en geen bromfietscertificaat en verkeerde plaat. Een aantal automobilisten ging op de bon voor het niet dragen van de gordel.
Drie jeugdige brommerberijders kregen naast hun bekeuring een officiële waarschuwining in het kader van het A(anpak)S(cooter)O(verlast)-project (onverzekerd, geluidsniveau en constructiesnelheid). Wanneer zij binnen twee jaar opnieuw in overtreding zijn voor deze feiten wordt de bromfiets of -scooter in beslag genomen.


* VROUWEN AANGEHOUDEN NA BEROVEN BEJAARDE VROUW

Woensdagmiddag omstreeks tien over vier werden twee negentienjarige vrouwen uit Rotterdam aangehouden, nadat zij kort daarvoor een 81-jarige vrouw op de Hemingwayplaats hadden beroofd. Het 81-jarige slachtoffer wilde de lift van de flat instappen, toen zij door het tweetal werd benaderd. De vrouw moest haar handtas aan haar belagers afgeven en werd tijdens de beroving met een steekwapen in haar handen gestoken. Een oplettende omstander kon één van de vrouwen na een korte achtervolging aanhouden. Woensdagavond werd de tweede vrouw in een opvangcentrum aan de Kooikerweg aangehouden. Het tweetal werd ingesloten in het politiebureau, waar zij tijdens de verhoren eveneens een afgelopen maandagavond gepleegde beroving op een 72-jarige vrouw in een flat aan de Albert Campusstraat bekenden. Beide vrouwen worden vrijdagochtend voorgeleid aan de Officier van Justitie. Het geweldsteam van district Oost zet het onderzoek voort.


* TWEE JONGENS BEROOFD VAN HANDTELEFOON EN SCHOENEN

Blootsvoets troffen surveillerende politiemensen van het district Rotterdam-Centrum woensdagavond even na middernacht in de Hoogstraat een zestienjarige jongen uit Rotterdam en diens zeventienjarige vriend uit Capelle aan den IJssel aan. Het tweetal was even tevoren door twee knapen onder bedreiging van een vuurwapen en een mes beroofd van hun handtelefoon en schoenen. Nadat beide slachtoffers aangifte hadden gedaan kregen zij een politielift naar hun woonadres.


* INBREKERS DOOR POLITIEHOND REX AANGEHOUDEN

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Donderdagochtend omstreeks kwart voor vier werden een 24-jarige man uit Bergschenhoek en een 31-jarige man uit Ammerstol tijdens een woninginbraak in de Grafiek aangehouden. Politiemensen van het district Oost stelden, naar aanleiding van een melding van een buurtbewoner die glasgerinkel hoorde, een onderzoek bij een aantal woningen in de Grafiek in. Eén van de inbrekers werd door de politiemensen gezien, toen hij de woning wilde verlaten via een achterdeur waarvan de ruit was ingeslagen. De man vluchtte de woning weer in, waarop werd besloten met een politiehond de woning te betreden. Nadat de 31-jarige man was aangehouden werd ook de tweede verdachte, die zich achter een kast had verstopt, door diensthond Rex gevonden. Deze man werd tijdens de aanhouding in zijn arm gebeten en in het politiebureau door een politie-arts aan zijn verwondingen behandeld. Uit onderzoek bleek dat de personenauto, die de verdachten in de straat hadden geparkeerd, eerder deze week was gesignaleerd tijdens een inbraak in een automaterialenzaak aan de Kanaalweg. De beide mannen werden voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar het politiebureau waar zij in verzekering werden gesteld. De recherche van het district Oost stelt een nader onderzoek in.

Uitgave woensdag 14 juli 2004

* DRIE VERDACHTEN INBRAKEN EN HELING AANGEHOUDEN

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Vrijdag worden twee mannen (34 en 39 jaar) uit Capelle aan den IJssel voorgeleid aan de Officier van Justitie in Rotterdam. Het tweetal werd dinsdagmorgen in hun woning aan de Kringdans door rechercheurs van het Geweldsteam van het district Oost aangehouden, verdacht van diverse inbraken en heling.
De rechercheurs kwamen hen op het spoor na de aanhouding van een 24-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Deze werd afgelopen maandag in zijn woning aan het Valeriusrondeel aangehouden, verdacht van diverse inbraken en zit inmiddels in bewaring. Het drietal pleegde onder meer inbraken en diefstallen in een school, bij bedrijven en zaken in Rotterdam-Oost en Capelle aan den IJssel.
SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Politiepersoneel van de districten Schiedam en Vlaardingen ontmantelden dinsdagmorgen hennepkwekerijen in de De Hoopstraat in Schiedam en in de Marconistraat en Boerhaavestraat in Vlaardingen. Als gevolg van kortsluiting ontstond dinsdagmorgen rond zeven uur brand in een pand in de De Hoopstraat. De kortsluiting werd veroorzaakt door illegale aftap van elektriciteit voor een hennepkwekerij. De Schiedamse brandweer had het vuur rond tien uur onder controle. In het bedrijfspand werden 850 hennepplanten aangetroffen. Samen met de groei-apparatuur werden deze in beslag genomen en later vernietigd.
Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd dinsdagmorgen rond
tien uur door politiepersoneel van het district Waterweg een onderzoek in een kantoorpand in de Marconistraat ingesteld. Hier werden 500 hennepplanten aangetroffen en samen met de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen en eveneens later vernietigd. Personeel van Eneco constateerde dat er met de elektriciteitsvoorziening was geknoeid. In een woning in de Boerhaavestraat werd dinsdagmorgen om half elf, eveneens na klachten over stankoverlast, een onderzoek ingesteld. In een slaapkamer stonden zo'n 100 hennepplanten, die in beslag werden genomen. Ook hier was geknoeid met de stroomvoorziening. Tijdens de ontmanteling van de drie hennepkwekerijen bleken geen bewoners of eigenaars aanwezig. Naar hen wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.


* POLITIEHOND GRIJPT BIJTENDE INBREKER
ROTTERDAM - Woensdagmorgen kort voor half vijf werd door politiehond Bardo een achttienjarige knaap zonder vaste woon- of verblijfplaats opgespoord, die even tevoren had getracht in te breken in een woning aan de Kogeldistel. Na de inbraakmelding werd door onder meer twee hondengeleiders met hun viervoeters een onderzoek ingesteld, waarbij men twee mannen zag rennen op de Zeedistel.
De politiehonden Bardo en Bart werden vervolgens op onderzoek uitgestuurd en moesten een sloot over. Tegen een geluidswal van de Rijksweg A20 werd de achttienjarige knaap aangetroffen. Omdat hij zich verzette beet de hond hem in beide bovenbenen. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het Sint Franciscus Gasthuis worden vervoerd. De andere verdachte bleef spoorloos. In een parkje werd een rugzak gevonden, met daarin twee van diefstal afkomstige autoradio's.


* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM - De politie van het district Feijenoord-Ridderster heeft van dinsdagavond elf uur tot woensdagmorgen vier uur een alcoholcontrole gehouden op de Hillelaan en het Wilhelminaplein. In totaal hebben 240 automobilisten een blaastest afgelegd. Drie bestuurders kregen en proces-verbaal, omdat ze teveel hadden gedronken. Van één van hen is het rijbewijs ingevorderd.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - De politie heeft dinsdagmiddag en -avond een drietal snelheidscontroles gehouden binnen de bebouwde kom waar een limiet geldt van 50 km per uur. Op alle drie de locaties werd de radarapparatuur ongeveer één uur opgesteld. Op de Statenweg werden 445 verkeersdeelnemers gecontroleerd, 157 reden harder dan toegestaan. In Rotterdam-Zuid is op twee locaties gemeten. Op de Maashaven OZ passeerden 753 auto's het meetpunt, 150 overschreden de limiet. Op de Molenvliet controleerde men 425 automobilisten waarvan er 62 een bekeuring kregen. De hoogst gemeten snelheid bij de controles bedroeg 103 km per uur.


* SCHIETPARTIJ
ROTTERDAM - Dinsdagmiddag kort voor zes uur raakte een 31-jarige Rotterdammer zeer ernstig gewond, toen hij in zijn auto op de Nieuwe Binnenweg met een automatisch vuurwapen werd beschoten. Tijdens de schietpartij werd een 21-jarige Rotterdamse vrouw, die daar fietste, eveneens gewond. Zij liep schotwonden in haar been op. Beide slachtoffers werden naar respectievelijk het Erasmus Medisch Centrum en het Sint Franciscus Gasthuis vervoerd. Direct na de schietpartij liep de dader, een negroïde man, met zijn vuurwapen, vermoedelijk een machinegeweer, weg. Rond half zeven werden drie mannen uit Rotterdam, in leeftijd variërend van 19 tot 21 jaar, aangehouden. Na verhoor en onderzoek door rechercheurs van het district Rotterdam-Centrum werd het drietal in de loop van de avond weer op vrije voeten gesteld. Zij bleken niets met de schietpartij, die zich in de criminele sfeer afspeelde, te maken te hebben. De recherche van het district Rotterdam-Centrum verzoekt getuigen van de schietpartij zich telefonisch via het telefoonnummer 0900-8844 met hen in verbinding te stellen.