Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa gaat fusie Gooise ziekenhuizen nader onderzoeken

04-18 / 15-07-2004

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na een eerste onderzoek geconcludeerd dat door het samengaan van Ziekenhuis Hilversum en Ziekenhuis Gooi-Noord, beide gevestigd in het Gooi, een economische machtspositie kan ontstaan. Hierdoor kan de concurrentie worden belemmerd. Daarom heeft de NMa beide partijen gemeld dat voor het tot stand brengen van deze concentratie een vergunning is vereist. De NMa wil diepgaander onderzoek doen naar de gevolgen van de voorgenomen fusie voor de betrokken patiënten en verzekeraars.

Op basis van feitelijke reispatronen van patiënten acht de NMa het aannemelijk dat zowel de algemene ziekenhuiszorgmarkt als de markten voor verschillende specialismen niet ruimer zijn dan het Gooi. Ziekenhuis Hilversum en Ziekenhuis Gooi-Noord zijn de enige ziekenhuizen in het Gooi. Als gevolg van de fusie verkrijgen zij zeer hoge gezamenlijke marktaandelen in dat gebied, wat duidt op een mogelijke economische machtspositie. Dit kan tot gevolg hebben dat met het verdwijnen van concurrentieprikkels de ziekenhuizen minder worden aangezet zich te onderscheiden door middel van bijvoorbeeld innovaties, service en kwaliteit. Voor patiënten en zorgverzekeraars zullen er minder keuzemogelijkheden overblijven.

Indien de beide ziekenhuizen besluiten daadwerkelijk een vergunning aan te vragen, zal de NMa een diepgaander onderzoek verrichten naar onder meer de concurrentiedruk die de Gooise ziekenhuizen ondervinden vanuit andere ziekenhuizen.

Journalisten kunnen voor meer informatie over dit persbericht contact opnemen met één van onze persvoorlichters: Saskia Bierling of Barbara Roest , tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren) of via pers@nmanet.nl.

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl