Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BRABANT SLAAT HANDEN INEEN VOOR NIEUWE PLATTELANDSECONOMIE

Tilburg, 15 juli 2004 - Bedrijfsleven en overheid gaan gezamenlijk de economische vernieuwing van het Brabantse platteland stimuleren. Hiervoor is Agro & Co Brabant opgericht, een innovatiecentrum dat nieuwe en vernieuwende economische activiteiten initieert en stimuleert. Initiatiefnemers zijn de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Brabantse Rabobanken, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en het Kenniscentrum Duurzame Stad- en streekontwikkeling (KDS.) Een toekomstig fonds gaat daarvoor in aanmerking komende innovaties ook financieren. De Provincie Noord-Brabant neemt deel aan Agro & Co Brabant na definitieve goedkeuring van Provinciale Staten. De verschillende initiatiefnemers beklinken vanmiddag hun samenwerking tijdens een bijeenkomst in Esbeek. Het is voor het eerst dat de economische vernieuwing van het landelijk gebied in zo'n breed samenwerkingsverband wordt aangepakt.

Aanleiding voor het initiatief is de gedeelde zorg voor de gevolgen van de herstructurering van de agrarische sector. Het aantal boerenbedrijven neemt af en ook de omvang en aard van de ondernemingen op het platteland veranderen. Dit vraagt om een sectoroverstijgende innovatie. De deelnemende partijen van Agro & Co Brabant willen het platteland 'meer leven in gaan blazen' door nieuwe economische pijlers voor de agrarische sector en het landelijk gebied te helpen verwezenlijken. Hiervoor is expertise en inzet vanuit verschillende disciplines nodig. De initiatiefnemers willen door bundeling van kennis en realisatiekracht duurzame innovaties helpen versnellen. Het innovatiecentrum gaat professionele begeleiding en ondersteuning van nieuwe economische initiatieven combineren met risicodragende financiering.

Agro & Co Brabant kent een gefaseerde start. Allereerst gaat het innovatiecentrum aan de slag met de voorbereiding en ondersteuning van een aantal concrete projecten. Als later dit jaar de provinciale besluitvorming heeft plaatsgevonden, is het de bedoeling dat het kapitaalfonds wordt opgericht. Dit fonds zou een beschikbaar vermogen hebben van 20 miljoen euro waarmee naar verwachting circa 45 participaties in bedrijven zijn te realiseren. Agro & Co Brabant wil in totaal veertig grote, kansrijke projecten realiseren. De financiering gebeurt voor elk een derde deel door Rabobank, ZLTO en Provincie.

Duurzaam ondernemerschap
Agro & Co Brabant wil de weg voorbereiden voor een nieuw economisch elan met meer ondernemerschap in Noord-Brabant. Daarvoor richt het zich op vernieuwende, innovatiegedreven ondernemers. Het innovatiecentrum gaat initiatieven stimuleren die beter dan nu inspelen op de vraag in de markt. Voor deze initiatieven hanteert Agro & Co Brabant strenge criteria. Zo moeten de nieuwe initiatieven bedrijfsoverstijgend zijn en een verbinding hebben met andere functies, kennisdomeinen of sectoren. Ook is het essentieel dat de initiatieven nieuwe organisatievormen of werkwijzen tot stand brengen, economische toegevoegde waarde bieden en commercieel exploitabel zijn. Bovendien ondersteunt Agro & Co Brabant alleen duurzame en robuuste initiatieven met een goede balans tussen mens, milieu en winst. De veranderende marktomstandigheden en de internationalisering onderstrepen de urgentie om te komen tot nieuw en duurzaam ondernemerschap in de agrosector.

De oprichters hebben een gezamenlijk ondernemingsplan opgesteld voor Agro & Co Brabant. Hierin ligt de focus op drie deelgebieden: AgroFood, met vernieuwingen in de voedselindustrie; AgroPlus, dat de verbinding van de agrarische sector met ander functies legt zoals zorg, recreatie, natuur- en waterbeheer, en gebiedsgerichte initiatieven voor de Groene Ruimte in Brabant. De ondersteuning door Agro & Co Brabant richt zich vooral op de eerste ontwikkelingsfasen van een initiatief. Agro & Co Brabant wil zo meer professionaliteit en stevigheid aanbrengen in de verschillende initiatieven. Agro & Co Brabant helpt initiatiefnemers om hun ideeën te realiseren zonder daarbij zelf op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Op dit moment heeft Agro & Co Brabant een aantal initiatieven in voorbereiding. Het gaat onder meer om een professionele verbreding van een biologisch fruitteeltbedrijf, een internationaal centrum voor de paardenhouderij met kennis, kunde, materiaal en bedrijvigheid op het gebied van fok, gebruik en verzorging van paarden, en de ontwikkeling van een nieuw landgoed, dat steunt op de pijlers economie, cultuur en natuur. Andere voorbeelden van initiatieven die Agro & Co Brabant wil gaan ondersteunen zijn de opzet van een professionele marketingorganisatie voor streekproducten, producentgroepen die de slag naar de markt willen maken en de opzet van een gecertificeerde zorgketen in het landelijk gebied.

Over Agro & Co Brabant
Agro & Co Brabant wil nieuw ondernemerschap verwezenlijken voor het Brabants landelijk gebied door nieuwe en vernieuwende economische activiteiten te initiëren, stimuleren en zonodig te financieren. Agro & Co Brabant is een gezamenlijk initiatief van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Brabantse Rabobanken, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en het Kenniscentrum Duurzame Stad- en streekontwikkeling (KDS). Deze laatste is een samenwerkingsverband van HAS Den Bosch, Fontys Hogescholen en Helicon Opleidingen. Provinciale Staten besluit dit najaar over de deelname van de Provincie Noord-Brabant. Het innovatiecentrum en bijbehorend fonds is voorlopig gevestigd in Tilburg. Agro & Co Brabant is een flexibele netwerkorganisatie met een kleine, hoogwaardige bezetting en met een kapitaalfonds speciaal gericht op financiering van kansrijke nieuwe bedrijven. Agro & Co Brabant is opgericht voor een periode van acht jaar.